Kontakt

E-mail: zavicajni@gkka.hr

Tel: 047/412 – 377 (111, 107)

Aleksandra Mikić-Grginčić, dipl. knjižničar
Rosana Mikulić, diplomirani arhivist
Maja Žužak Horvatić, dipl. knjižničar

zavicajni

Zavičajna zbirka ima značajnu ulogu u čuvanju povijesti, tradicije i običaja karlovačkog područja. Ona pomaže u očuvanju identiteta lokalne zajednice te predstavlja bogat i sveobuhvatan izvor informacija o Karlovcu i široj okolici.

Naša knjižnica ima uistinu dugu tradiciju u stvaranju Zavičajne zbirke. Još početkom 1911. naglašena je važnost zasnivanja posebnog odjeljenja koje će biti ogledalo literalne produkcije u Karlovcu i upravo je te godine stvoren početni fond knjižnice. Temelj tog prvog fonda činilo je 179 knjiga Ilirskoga čitanja društva (1838. – 1897.), koje i danas smatramo nukleusom naše zavičajne zbirke.

Zavičajna zbirka nastoji okupiti u kompletnu i cjelovitu zbirku svu povijesnu i suvremenu građu našeg zavičaja:

  • građu o Karlovcu, široj regiji i njezinim građanima
  • građu koju su napisali naši zavičajnici izdanu bilo gdje u svijetu
  • građu objavljenu na području Karlovačke županije do 1945.
Osnovni podatci o zbirci

Fond: 6000 primjeraka knjiga, 88 naslova periodike
Područje zbirke: Karlovac i Karlovačka županija
Vrsta građe: knjige, periodika, AV građa, grafička građa, kartografska građa, sitni tisak, artoteka.

U rubrici Digitalizirana karlovačka baština mogu se vidjeti knjige koje baštinimo iz prve faze čitaoničkog pokreta u Karlovcu: Upisna knjiga posietiteljah Ilirske čitaonice karlovačkeTri siela narodne čitaonice karlovačkeGrad Karlovac i njegova okolica.

Izdanja naše knjižnice možete pogledati ovdje.

ILIRSKA ZBIRKA

Knjižnični fond Ilirske zbirke ima iznimno značajnu povijesnu, književnu i umjetničku vrijednost. Od najstarijih primjeraka iz tog doba izdvajamo djelo Historia Panonnica, autora Antonia Bonfinija (1434-1503), talijanskog humaniste i pjesnika, koji je u posljednjim godinama svog stvaralaštva, prema odredbi kralja Matijaša Korvina, napisao povijest Mađarske. Nadalje, u fondu se nalaze primjerci iznimno velike vrijednosti, kao što su: Razgovor ugodni naroda slovinskoga, Andrije Kačiča Miošića iz 1836. g., jedno je od najvrjednijih djela hrvatske književnosti 18. stoljeća i jedna od najčitanijih i najizdavanijih knjiga hrvatske preporodne književnosti uopće; Ribanje i ribarsko prigovaranje, Petra Hektorovića iz 1846. g., vrsno pjesničko djelo, koje upućuje na povijesnu i neraskidivu svezu između hrvatskog usmenog i iznimnog pjesničkog stvaranja; “Uzdasi Mandaljene pokornice”, poema Ignjata Đurđevića iz 1851., hrvatskog baroknog pjesnika i prevoditelja, povjesničara, astronoma i biografa, te“Saltijer slovinski” iz 1851., Đurđevićevi prijevodi, ili parafraze psalama kralja Davida.

Knjige Ilirske zbirke stručno su obrađene, odnosno katalogizirane u knjižničnom sustavu Zaki. Kataložni zapisi vidljivi su i javno dostupni na mrežnim stranicama Knjižnice, za pretraživanje, istraživanja i znanstveni rad naših korisnika.

Uvjeti korištenja
  • Fond Zavičajne zbirke ne posuđuje se izvan Knjižnice i može se koristiti isključivo u čitaonici, svakoga dana od 7.30 do 20.00 i subotom od 7.30 do 13 sati.
  • Ukoliko knjižnica posjeduje duplikate građe Zavičajne zbirke koji se nalaze u općem fondu knjižnice, slobodno se mogu posuditi prema općim pravilima posudbe.
  • Pristup fondu je ograničen i za svaki upit korisnici se mogu obratiti djelatnicima
  • Građu Zavičajne zbirke moguće je pretraživati i putem e-kataloga, kao i građu Ilirske čitaonice.
Spomen soba Stjepana i Slavka Mihalića

U sastavu Zavičajnog odjela nalazi se i Spomen soba Stjepana i Slavka Mihalića u kojoj je izložena njihova književna ostavština i nešto osobnih predmeta. U spomen sobi prisjećamo se znamenitih Karlovčana i njihovih djela, obilježavaju se značajni događaji i druga zbivanja vezana uz Zavičaj.

 Službene publikacije:
Popis časopisa i novina dostupnih za korištenje:

Glas – časopis Gradskog muzeja Karlovac
Karlovački tjednik
Kupa
Mali glasonoša
Mostovi
Svjetlo

Darivanje građe Zavičajnom odjelu

Knjižnica prihvaća građu koja podržava interese i potrebe zajednice s posebnim naglaskom na građu iznimne vrijednosti i značaja za očuvanje kulturne baštine, te zadržava pravo na neprihvaćanje darova, osobito ako se darovima duplicira knjižna građa ili su izvan opsega smjernica za izgradnju knjižnične zbirke, ako su u lošem stanju ili nisu sukladni s postojećom nabavnom politikom knjižnice.

Darodavci ne trebaju slati građu. Umjesto toga, poželjno je poslati darovnu ponudu koja identificira jedinicu(e) koju će ponuditi knjižnici.

Ponude se mogu slati elektroničkom poštom, faksom ili se možete obratiti knjižničarima na Zavičajnom odjelu (Ljudevita Šestića 1), te ispuniti obrazac sa svojim osobnim podacima i podacima o broju primjeraka i vrsti darovane građe.

e-mail: zavicajni@gkka.hr

telefon: 047/412 377(107 i 111)

faks: 047/412371

Preuzmite obrazac za darivanje građe

Skip to content