Inkluzijom ostvarimo potencijale knjižnica projekt je Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac  sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu programa  Erasmus+, a pripada ključnoj aktivnosti obrazovanja odraslih (KA104).

Trajanje projekta: 1.7.2020. – 30.6.2022.

Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac već ima iskustva u radu s ranjivim skupinama. Ta iskustva zaposlenici su stekli kroz programe i aktivnosti koje se tiču odraslih osoba s poteškoćama u razvoju, nezaposlenih osoba, žena u nepovoljnom položaju i nacionalnih manjina te kampanja koje potiču razvoj pismenosti (inkluzija štićenika Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj, suradnja s Poliklinikom za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG Karlovac, suradnja s Ženskom grupom Karlovac – Korak, programi poticanja poduzetništva i financijskog opismenjavanja u sklopu Poslovne knjižnice, programi namijenjeni slovenskoj nacionalnoj manjini koja živi na području RH u okviru programa Središnje knjižnica Slovenaca u RH te Nacionalna kampanja “I ja želim čitati”).

Uz programe kojima smo ostvarili pozitivne rezultate i formirali ciljane skupine korisnika koji se kroz naše usluge direktno integriraju u društvo, edukacijom zaposlenika u inozemstvu i praćenjem rada u institucijama koje provode usluge koje nas zanimaju, postići ćemo nova inovativna znanja koja ćemo zatim primijeniti za uvođenje novih usluga i inkluziju novih skupina korisnika.

Ključni ciljevi ovog projekta su:

– poboljšati vještine zaposlenika

– poboljšati kvalitetu postojećih usluga za ranjive skupine

– implementirati nove usluge za nove korisnike u nepovoljnom položaju

– povećati broj korisnika usluga za ranjive skupine.

Cilj je ojačati postojeće usluge koje nudimo i razviti nove usluge knjižnice koje podrazumijevaju rad s azilantima, zbližiti se s novom korisničkom populacijom i pretvoriti knjižnicu u prostor u kojem se razvija inkluzivno društvo. Nastojimo da knjižnica postane prepoznatljiv centar za rad s ranjivim skupinama odraslih korisnika kako bi ih integrirali u socioekonomski život.

U sklopu europske mobilnosti cilj je  posjetiti knjižnice u inozemstvu koje su već implementirale inovativne programe u području rada s ranjivim skupinama. Mobilnost uključuje odlazak 7 zaposlenika na praćenje i promatranje rada u 3 europske knjižnice (Mestnu knjižnicu Ljubljana te dvije koje će se naknadno odrediti) . Namjera nam je promatrati rad u knjižnicama koje imaju razvijeniju, kvalitetniju i učinkovitiju strategiju rada s ranjivim skupinama stanovništva te neformalnim obrazovanjem, a istovremeno djeluju na istim vrijednostima i imaju slične ciljeve kao naša institucija.

Prijenos pozitivnih primjera dobre prakse iz međunarodnog okruženja dobro će utjecati i poboljšati razvoj naše knjižnice u području cjeloživotnog obrazovanja odraslih, omogućit će bolje povezivanje s knjižnicama u inozemstvu, čime ćemo doprinijeti i jačanju europske svijesti odraslih korisnika. Poboljšat će se kvaliteta rada zaposlenika, knjižnice i krajnjih korisnika – ranjivih skupina.

Prva mobilnost: Mestna knjižnica Ljubljana

Druga mobilnost: Bibliotheek De Krook, Gent – Belgija

Treća mobinost: Tallinna Keskraamatukogu – Estonija

Skip to content