2022. godina

U petak 24. lipnja 2022. od 10,00 do 17,00 sati  u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ održao se 3. po redu Zeleni festival – Karlovačka zelena priča, s temom „Živimo zeleno-hranimo se zeleno“.

Ovogodišnji Zeleni festival organiziran je u okviru Zvjezdanog ljeta 2022., a provodi se u tri programska dijela. Cilj festivala je poticanje multidisciplinarne suradnje u provedbi programa koji motiviraju i potiču razvoj programa u „Zelenim knjižnicama“ te podizanje svijesti o ekologiji.

Ove je godine po prvi puta održan izbor za najljepši urbani vrt grada Karlovca koji je započeo objavom Javnog poziva za izbor najljepšeg urbanog vrta u Karlovcu s ciljem poticanja uređenja okućnica, balkona i gradskih površina grada Karlovca, svi prijavljeni na izbor za najljepši urbani vrt u Karlovcu sudjelovali su na virtualnoj izložbi u okviru 3. Zelenog festivala – Karlovačke zelene priče. Službeni fotograf kojeg je angažirala karlovačka Gradska knjižnica obišao je i fotografirao sve prijavljene lokacije. Građani su za svog favorita mogli glasati temeljem prijava pristiglih na ovaj javni poziv. Za najljepši urbani vrt građani su glasali putem Facebook stranice Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac (https://www.facebook.com/KnjiznicaKarlovac) u galeriji fotografija, u kutiji koja je bila stacionirana u predvorju knjižnice te glasovima prosudbene komisije.

U prvom dijelu festivala sudjelovali su pozvani izlagači u Ilirskoj dvorani, od 10 do 12:30 sati:

 1. doc. dr. sc. Dijana Grgas sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s temom: Biološka obrada otpadnih voda
 2. dr. sc. Bojan Matijević, prof. v. š., Veleučilište u Karlovcu s temom: Fermentirana hrana: izvor korisnih mikroorganizama
 3. dr. sc. Leopoldina Dakić, prof. iz Javne ustanove NATURA VIVA za upravljanje   zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije s temom: Zdrava priroda – zdrava hrana – zdrav čovjek
 4. Ivan Kraljević, Sveučilišna knjižnica u Puli s temom: ZELENA KNJIŽNICA: Jedanaest godina Zelene knjižnice u Istri i osam godina Radne skupine za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva

U drugom dijelu stručnog skupa, od 13:30 do 14:30 sati, predstavljena su posterska izlaganja kroz primjere dobre prakse na temu „Knjižnica i zaštita okoliša“, a svi posteri bili su izloženi ispred knjižnice za vrijeme trajanja cijelog događanja:

 1. „Pčele i kukci u gradu“, Knjižnica Nikola Zrinski“ Čakovec
 2. „Moja mala kap za slap“, Dječji vrtić Grigora Viteza, Zagreb
 3. „Živjeti održivo“, Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac
 4. „Go green“, Osnovna škola Josipdol
 5. „Nisi za bacit’!“, Knjižnice grada Zagreba – Knjižnica Medveščak
 6. „4 godišnja doba u knjižnici Velenje: proljeće 2022.“, Knjižnica Velenje, Slovenija
 7. „Recikliraj, prenamijeni, ponovno čitaj“, Knjižnica i čitaonica Grada Preloga
 8. „Misli zeleno, čitaj prirodno!“, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica
 9. „Ekološki potencijal bioraznolikosti edukacijske paradigme ljekovitog bilja“, Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin
 10. „Biti ili ne biti“, Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak
 11. “Mikroplastika u rijeci“, Osnovna škola Banija, Karlovac

Nakon posterskih izlaganja članovi prosudbene komisije: Margarita Maruškić Kulaš, ravnateljica Javne ustanove Aquatika – slatkovodni akvarij, Marina Burić direktorica TZ Grada Karlovca i Jasmina Milovčić, ravnateljica Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić” Karlovac odabrale su tri najbolja i najuspješnija postera koja su bila nagrađena:

 1. „Pčele i kukci u gradu“, Knjižnica Nikola Zrinski“ Čakovec
 2. „Nisi za bacit’!“, Knjižnice grada Zagreba – Knjižnica Medveščak
 3. „Recikliraj, prenamijeni, ponovno čitaj“, Knjižnica i čitaonica Grada Preloga

Moderatorice stručnog skupa bile su Kristina Čunović i Anita Malkoč Bišćan.

Na dan održavanja ZF-a na video zidu ispred knjižnice i u predvorju na LCD-u omogućeno je praćenje izložbe Najljepši urbani vrt Karlovca. Zbrajanjem glasova s društvenih mreža, iz kutije posjetitelja i prema pribrojenim glasovima prosudbene komisije koji su činile djelatnice Gradske knjižnice Gabrijela Vine, Martina Barišić Koprenica i Sanja Graša, utvrđen je poredak najljepšeg urbanog vrta. Za 17 prijavljenih urbanih vrtova – okućnica, vrtova, balkona, terasa i površina ispred zgrade, prema ukupnom broju glasova najljepši karlovački urbani vrtovi su:

 1. mjesto Urbani vrt 17, klaustar i povrtnjak Franjevačkog samostana Karlovac (ukupno 802 glasa)
 2. mjesto Urbani vrt 10, okućnica Biserke i Saše Ćurčija (ukupno 577 glasova)
 3. mjesto Urbani vrt 16, terasa Ugostiteljskog obrta “Slatki centar”, vlasnici Maja i Marinko Severinski, (ukupno 235 glasova)

Održan je i program namijenjeni djeci – pričaonica, koju je vodila književnica Ivana Francišković Olrom. Sudjelovala su djeca Odjela za djecu predškolskog uzrasta i djeca Dječjeg vrtića Grabrik. Uz pričaonicu djeca su imala priliku obići i bibliobus te razgledati Dječji odjel.

Tijekom trajanja 3. Zelenog Festivala na štandovima ispred knjižnice svoj rad predstavile su institucije i udruge koje se bave ekologijom te promiču zaštitu i očuvanje okoliša (Veleučilište u Karlovcu; Pan, udruga za zaštitu okoliša i prirode (Eko Pan); Naklada Šumek – obrt za pisanje, ilustriranje, kreativnu edukaciju i izdavaštvo; Valabu – obrt za proizvodnju ukrasnih predmeta i suvenira; udruga „Jak kao Jakov“) te se održao Sajam poljoprivrednih proizvoda OPG-ova Karlovačke županije na kojima su se predstavili izlagači – OPG Dubravko Arki, OPG Bosiljevac, OPG Capan, FRUTTOMARE (obrt za preradu i konzerviranje svih vrsta voća i povrća), OPG Hajsan, OPG Kovač, OPG Volner i Pivovara Podrum d.o.o.

Bilo je tu proizvoda od meda, aronije, lavande, malina, borovnica, slatkih namaza, bučinog ulja i ulja od oraha, zatim lješnjaka, oraha, koštica od bundeva, bučinog brašna, prirodne kozmetike, sapuna, craft pive… Također ste mogli saznati u kakvoj su vezi pivo i knjiga „Frangere pane : priče o Frankopanima“ autora Tomislava Beronića.

 

3. Zeleni festival, programska knjižica, 2022

 

Skip to content