Galerija e-postera

Izložba Zelena arhitektura – Visoko energetski učinkovita arhitektura, autora red. prof. art. Ljubomira Miščevića, dipl. ing. arh., otvorit će se u ponedjeljak, 26. lipnja 2023., u 14:15 sati, uz istoimeno prateće predavanje prema programu 4. Zelenog festivala – Karlovačke zelene priče.

Izložbom će se predstaviti projekti i ostvarenja zelene arhitekture autora, koji su nastali tijekom četrdesettrogodišnjeg kontinuiranog rada. Radovi su rezultat naprednih koncepata i modela napredne visoko energetski učinkovite arhitekture svojeg vremena. Od pasivne sunčane – bioklimatske arhitekture do pasivne kuće kao suvremenog naprednog energetskog standarda A+ energetskog razreda, predstavljaju se projekti i ostvarenja različitih funkcionalnih tipova arhitekture.

Postav se može razgledati do 1. 7. 2023. godine u Izložbenom salonu Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac, Ljudevita Šestića 1, Karlovac.

O Ljubomiru Miščeviću

Katalog

Izložba Najbolje zelene knjižnice na kojoj se mogu pogledati svjetski primjeri dobre prakse „zelenog knjižničarstva“ predstavlja šest najboljih projekata u knjižnicama koji su dobili međunarodno priznanje IFLA Green Library Award 2018., a među kojima je bio „Zeleni festival (O)krenimo na Zeleno”! koji je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizirala u rujnu 2017. godine uz međunarodni znanstveni održivi skup, s ciljem popularizacije održivoga razvoja, proizvodnje organske hrane, bioraznolikosti, recikliranja, zelene arhitekture, permakulture, održive poljoprivrede, klimatskih promjena, izumiranja bioloških vrsta, zaštite prirode i nacionalnih parkova i parkova prirode, održivog turizma, alternativnih izvora energije te zelenih tehnologija i inovacija.

Osim nagrađenog projekta Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, na izložbi će biti predstavljeni i nagrađeni projekti preostalih pet knjižnica, prvonagrađeni projekt kineske Gradske knjižnice Foshan, projekt mađarske Gradske knjižnice Tatabanya, projekt rumunjske Ruralne knjižnica Sirna, projekt Nacionalne knjižnice i arhiva Irana i projekt kenijske Sveučilišne knjižnice Međunarodnoga sveučilišta Sjedinjenih Američkih Država u Africi.

Izložba Najbolje zelene knjižnice originalno je bila postavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u svibnju 2019. godine u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku.

Autorica izložbe je Ana Rubić, začetnica kao i programska te organizacijska urednica Zelenog festivala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (O)krenimo na zeleno 2017. godine, tadašnja predsjednica Radne grupe za Zelene knjižnice, sada redovna članica Komisije za Zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva. Grafičku pripremu potpisuje Goran Hasanec, a urednica je Nela Marasović.

Izvor fotografije: https://www.gkzd.hr/node/37984

Skip to content