Otvoren Centar za poticanje rane pismenosti

Karlovačka knjižnica otvorila je inovativni Centar za poticanje rane pismenosti na Odjelu za djecu i mladež koji će funkcionirati kao županijski centar. U Centru će se održavati predavanja, radionice, webinari za knjižničare, odgojitelje, roditelje, a poticat će se suradnja s pedijatrima, odgojno-obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, nakladnicima i medijima. Bit će to prvi centar takve vrste u Hrvatskoj otvoren s ciljem da Knjižnica postane kulturno i informacijsko središte koje povezuje sve važnije stručnjake i organizacije koje rade na dobrobit djece u zajednici. Centar za poticanje rane pismenosti opremljen je uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH.

Kroz predavanje „Metode poticanja obiteljske pismenosti u vrtiću i školi” Anita Peti-Stantić večeras u 18 sati u Ilirskoj dvorani ukazat će da prihvatimo li tezu da je čitanje pitanje javnog zdravstva, onda je jasno kako je s čitanjem najbolje započeti od najranije dobi, u obitelji i u zajednici. Takvo je čitanje izvor ugode i za roditelja i za dijete, a osim toga uvelike doprinosi razvoju djetetova mozga i sposobnosti kritičkoga mišljenja. Kad je riječ o odgojiteljima i knjižničarima, njihov je udio u razvoju djetetovih čitateljskih navika nezaobilazan. Ciljevi razvoja čitalačke pismenosti djece u najvećoj su mjeri vezani uz osvješćivanje važnosti čitanja i njegove veze sa sporazumijevanjem i sposobnošću pisanja, dakle povezivanja četiriju jezičnih djelatnosti. Cilj koji proizlazi iz takvog gledanja na čitalačku pismenost u svakom je slučaju razvoj vokabulara, specifično, njegove širine i dubine, a onda i razvoj empatije, to jest razumijevanja drugih i tolerancije različitosti. Postignemo li to, uvelike ćemo doprinijeti razvoju istinski demokratskog, ravnopravnijeg društva sa zadovoljnijim ljudima. 

Organizator događanja je Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić” Karlovac – Matična razvojna služba Karlovačke županije uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a provodi se povodom 10. obljetnice prve nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja „Čitaj mi!“ i Međunarodnog dana dječje knjige (2. travnja).

Otvoren Centar za poticanje rane pismenosti
Skip to content
ikimislivbetbahiscom
Antika mobilya alanlarantikaantika eşya alanlarantika alanAntika alan yerler