NOVI BROJ KALIBRA, ČASOPISA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA KARLOVAČKE ŽUPANIJE

Pred vama je prvi ovogodišnji i treći recenzirani broj Kalibra, časopisa Društva knjižničara Karlovačke županije, koji donosi radove na temu programa za posebne skupine korisnika.

U pružanju svojih usluga i osmišljavanju programa knjižnice se zalažu za ravnopravnost svih korisnika, jednakost prava na slobodan pristup informacijama, osobni i kulturni razvoj te toleranciju i poštivanje različitosti svakog čovjeka. „Inkluzija sama po sebi ne podrazumijeva izjednačavanje svih ljudi već uvažavanje različitosti svakog pojedinca“ čime se razvija poštovanje, ugodno okruženje, obogaćuju vlastita iskustva te razvitak ljudskosti.

Među posebne skupine korisnika pripadaju osobe s invaliditetom, bolesnici u bolnicama, zatvorenici, umirovljenici, beskućnici, nacionalne manjine, LGBTIQ i ostale skupine koje su ponekad manje vidljive i manje se, nepravedno, uzimaju u obzir kod organiziranja usluga i događanja u knjižnicama.

Članci pristigli na temu broja pokazuju koliko su knjižničari snalažljivi, kreativni i dovitljivi u osmišljavanju i provođenju upravo takvih programa i projekata, služeći se pritom različitim izvorima informacija, dodatnim edukacijama i usavršavanjima, doprinoseći kvaliteti organiziranih događanja namijenjenih tim skupinama korisnika.

U novom broju možete pročitati i tekstove o školskim i narodnim knjižnicama, vijesti iz knjižničarstva te jedan zanimljiv intervju.

Novi broj možete preuzeti i pogledati na http://www.dkkz.hr/kalibar/ te na https://cutt.ly/kalibar1-2024

NOVI BROJ KALIBRA, ČASOPISA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA KARLOVAČKE ŽUPANIJE
Skip to content