3. Zeleni festival – Karlovačka zelena priča, tema: Živimo zeleno – hranimo se zeleno

U okviru gradske manifestacije Zvjezdano ljeto 2022. u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac, koja je u svojoj redovnoj djelatnosti uključena u nacionalnu akciju „Pokrenimo Zelene knjižnice“, u petak, 24. lipnja 2022. od 10 do 17 sati održava se 3. Zeleni festival – Karlovačka zelena priča s temom „Živimo zeleno – hranimo se zeleno“. Cilj festivala poticanje je multidisciplinarne suradnje u provedbi programa koji motiviraju i potiču razvoj programa u „Zelenim knjižnicama“ te podizanje svijesti o ekologiji. Cilj projekta „Zelena knjižnica“ edukacija je javnosti i širenje svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša kroz stručna predavanja, tribine, radionice, promocije knjiga te projekcije dokumentarnih filmova.

U okviru ZF-a, u Ilirskoj dvorani Knjižnice od 10 do 12:30 sati, održat će se stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac i Grada Karlovca. Zanimljiva i poučna pozvana predavanja održat će:
• „Biološka obrada otpadnih voda“, doc. dr. sc. Dijana Grgas, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
• „Fermentirana hrana: izvor korisnih mikroorganizama“, dr. sc. Bojan Matijević, prof. v. š., Veleučilište u Karlovcu
• „Zdrava priroda – zdrava hrana – zdrav čovjek“, dr. sc. Leopoldina Dakić, prof., Javna ustanova „Natura viva“ za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije
• „Zelena knjižnica: Jedanaest godina Zelene knjižnice u Istri i osam godina Radne skupine za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva“, Ivan Kraljević, Sveučilišna knjižnica u Puli

U drugom dijelu stručnog skupa, od 13:30 do 14:30 sati, bit će predstavljena posterska izlaganja kroz primjere dobre prakse na temu „Knjižnica i zaštita okoliša“. Posteri će biti izloženi ispred knjižnice za vrijeme trajanja cijelog događanja:
• „Pčele i kukci u gradu“, Knjižnica Nikola Zrinski“ Čakovec
• „Moja mala kap za slap“, Dječji vrtić Grigora Viteza, Zagreb
• „Živjeti održivo“, Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac
• „Go green“, Osnovna škola Josipdol
• „Nisi za bacit’!“, Knjižnice grada Zagreba – Knjižnica Medveščak
• „4 godišnja doba u knjižnici Velenje: proljeće 2022.“, Knjižnica Velenje, Slovenija
• „Recikliraj, prenamijeni, ponovno čitaj“, Knjižnica i čitaonica Grada Preloga
• „Misli zeleno, čitaj prirodno!“, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica
• „Ekološki potencijal bioraznolikosti edukacijske paradigme ljekovitog bilja“, Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin
• „Biti ili ne biti“, Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak
Moderatorice stručnog skupa bit će Kristina Čunović i Anita Malkoč Bišćan.

Na dan održavanja ZF-a na video zidu ispred knjižnice moći će se razgledati izložba fotografija „Najljepši urbani vrt grada Karlovca“ koja je nastala po Javnom pozivu za izbor najljepšeg urbanog vrta u Karlovcu. Izložba je nastala s ciljem poticanja uređenja okućnica, balkona i gradskih površina grada Karlovca te poticanja na sudjelovanje na virtualnoj izložbi u okviru 3. ZF-a. Mogli su se prijaviti zakupci i/ili vlasnici urbanih vrtova, balkona, terasa te originalno ili atraktivno uređenih površina ispred zgrade, uz uvjet da navedeno ostane uređeno i nakon ovog izbora. Za galerije fotografija urbanih vrtova može se glasati putem Facebook stranice (https://www.facebook.com/KnjiznicaKarlovac) i Instagram profila Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac (https://www.instagram.com/gkigkkarlovac/) do 24. lipnja 2022. godine. I na dan održavanja ZF-a prisutni i zainteresirani svoj će glas moći odložiti u za to predviđenu kutiju. Glasovi s društvenih mreža, posjetitelja ZF-a te prosudbene komisije bit će zbrojeni i krajem istog dana objavit će se rezultati izbora. Izložba će se moći pogledati i nakon ZF-a, kroz ljeto, na LCD-u u predvorju Knjižnice.

U okviru ZF-a, u 9:30 i 13:00 sati, ispred knjižnice će se održati i programi namijenjeni djeci – pričaonice i kreativne radionice za djecu predškolskog uzrasta koje će voditi književnica Ivana Francišković Olrom i knjižničari.

Na štandovima ispred knjižnice svoj rad predstaviti će institucije i udruge koje se bave ekologijom te promiču zaštitu i očuvanje okoliša (Veleučilište u Karlovcu; Pan, udruga za zaštitu okoliša i prirode (Eko Pan); Naklada Šumek – obrt za pisanje, ilustriranje, kreativnu edukaciju i izdavaštvo; Valabu – obrt za proizvodnju ukrasnih predmeta i suvenira; udruga „Jak kao Jakov“) te će se održati Sajam poljoprivrednih proizvoda OPG-ova Karlovačke županije na kojima će se predstaviti osam izlagača – OPG Dubravko Arki, OPG Bosiljevac, OPG Capan, OPG Kovač, OPG Volner, OPG Zdravko Župan, FRUTTOMARE (obrt za preradu i konzerviranje svih vrsta voća i povrća) i Pivovara Podrum d.o.o. Bit će tu proizvoda od meda, aronije, lavande, slatkih namaza, bučinog ulja i ulja od oraha, zatim lješnjaka, oraha, koštica od bundeva, bučinog brašna, prirodne kozmetike, sapuna, craft pivo… Također ćete saznati u kakvoj su vezi pivo i knjiga „Frangere pane : priče o Frankopanima“ autora Tomislava Beronića. Proizvode predstavljene na štandovima moći će se kupiti.

Organizator 3. Zelenog festivala je Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić” Karlovac u suorganizaciji s Javnom ustanovom Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac i Turističkom zajednicom grada Karlovca.

 

3. Zeleni festival – Karlovačka zelena priča, tema: Živimo zeleno – hranimo se zeleno
Skip to content