DJEČJI ODJEL

ODJEL ZA DJECU I MLADEŽ
Kontakt:
e-pošta: djecji@gkka.hr
telefon: 047/412-377 (103)

Mario Šimić, knjižničar
Dubravka Vaštuka, viša knjižničarka
Gabrijela Vine, knjižničarka

ODJEL ZA DJECU PREDŠKOLSKOG UZRASTA
Kontakt:
e-pošta: predskolski@gkka.hr
telefon: 047/412-377 (119)

Ivana Mihalić, knjižničarski suradnik
Tihana Rožić-Ilić, knjižničarski suradnik

“Lijepo je biti s vama. Znate prepoznati potrebe djece koja vole čitati, a onda im to i ostvariti. Hvala!”
korisnica Ana, 35 godina

PREPORUKE ZA ČITANJE S DJEČJEG ODJELA

Preporuka za čitanje, kolovoz 2022.

Preporuka za čitanje, kolovoz 2022.

Asia Olejarczyk: Jeti u kojega nitko nije vjerovao Ovo je priča o jednom Jetiju koji je živio na kraju svijeta, na visokim planinama Himalaje. U ovog mekanog, velikog, i čupavog stvora nitko nije vjerovao, pa ni on sam. A onda

Preporuka za čitanje, veljaču 2022.

Preporuka za čitanje, veljaču 2022.

Julia Donaldson: Tim Tigran U novoj slikovnici omiljene dječje spisateljice Julie Donaldson pratimo priču o mačku Timu Tigranu koji živi i pjeva s uličnim sviračem Fredom. Jednog dana Tim Tigran odvaja se od svog vlasnika i više ga ne može

Preporuka za čitanje, siječanj 2022.

Preporuka za čitanje, siječanj 2022.

Jasminka Tihi-Stepanić: Rukavica za Matildu Ako volite Gregov dnevnik, ovo je knjiga za vas! Osmoškolac Matko vodi svoj dnevnik te na duhoviti način pripovijeda o pubertetskim problemima, ali i o važnim događajima koji su obilježili 2019./2020. godinu: učiteljski štrajk, pandemija

ODJEL ZA DJECU I MLADEŽ

Odjel za djecu i mladež osnovan je 1956. godine i danas ima oko 30.000 svezaka knjiga i slikovnica za djecu svih uzrasta. Značajno je mjesto u svakoj knjižnici jer tu započinje odgoj i obrazovanje mladog čitaoca i budućeg korisnika knjižnice. Ovdje dijete ostvaruje svoj prvi susret s knjigom. Kroz posudbu knjiga i aktivnosti koje provodimo na Odjelu, djeca razvijaju kulturu čitanja te ostvaruju potrebu i pravo na informaciju, pismenost, učenje, kulturu, kreativno izražavanje, zabavu i osobni razvoj. Na Odjelu za djecu i mladež mogu ugodno i korisno provesti svoje slobodno vrijeme, družiti se kroz igru i razvijati svoje znanje i sposobnosti na različitim radionicama.

U čitaonici se korisnici mogu služiti referentnom zbirkom (enciklopedije, leksikoni, atlasi, rječnici, priručnici…), koja im koristi pri pisanju referata, domaćih zadaća, izradi plakata i drugih nastavnih zadataka. Građom se služe i zbog vlastite želje za stjecanjem novih znanja iz različitih područja znanosti i umjetnosti.
Odjel za djecu pruža mogućnost odabira i korištenja literature ne samo djeci nego i roditeljima, odgajateljima, profesorima, studentima i svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem djece.
Uz knjige i slikovnice korisnicima su na raspolaganju i stripovi te dječji časopisi (“Smib”, “Modra lasta”, “Moj planet”, “Prvi izbor”…). Također su u ponudi časopisi stručnog karaktera (“Dijete vrtić obitelj” i “Zrno”) namijenjeni roditeljima, odgajateljima, učiteljima.
Informativni rad sastoji se u pronalaženju knjižne građe te pružanju svih vrsta informacija korisnicima u svrhu obrazovanja i samoobrazovanja.
Od posebnog značaja su razne aktivnosti koje osmišljavamo, organiziramo i provodimo na Odjelu te različiti programi i ostala događanja.

Aktivnosti Odjela za djecu i mladež

IZLOŽBE
Na Odjelu organiziramo prigodne i tematske izložbe kroz cijelu godinu. One se vežu uz blagdane, značajne datume, osobe ili određene teme.

RADIONICE
Organizirane radionice provode se s učenicima osnovnih škola i djecom predškolske dobi povodom značajnih blagdana, datuma ili obljetnica (Valentinovo, maškare, Uskrs, Božić, Nova godina, Međunarodni dan pismenosti, radionice vezane uz prava djeteta, ekologija…).

PROMOCIJE KNJIGA I SLIKOVNICA / SUSRETI S KNJIŽEVNICIMA I ILUSTRATORIMA 
Susreti s književnicima / ilustratorima se organiziraju prvenstveno da bi se ostvario direktan kontakt između autora i djece. Cilj ovih susreta je upoznavanje djece sa životom autora, njegovim radom i opusom. Kroz razgovor i interakciju s piscem, djeca dobivaju odgovore na svoja pitanja o piščevom životu i radu.

PRIČAONICE
U knjižnici često organiziramo razne pričaonice. Čitanjem priča i bajki potičemo čitanje od najranije dobi. Pričaonice su važne za socioemocionalni razvoj djeteta, potiču razvoj kritičkog mišljenja, razvijaju čitalačku sposobnost, kreativnost i naviku posjećivanja knjižnice.

PREDAVANJA
Predavanja o određenoj temi ili problemu se provode kako bi se svim interesnim stranama u odgojno-obrazovnom procesu pomoglo kada naiđu na prepreku koju sami ne mogu razriješiti ili ako žele produbiti postojeće znanje nadogradnjom koju pruža gost predavač, stručnjak iz pojedinog područja znanosti ili umjetnosti. Namijenjena su djeci i roditeljima, odgajateljima, učiteljima, profesorima, a predavači su psiholozi, pedagozi, liječnici, defektolozi, ekolozi, i drugi stručnjaci vezani za odgoj i obrazovanje te psiho-fizički razvitak djece. Cilj ovih predavanja je produbljivanje znanja o pojedinoj temi ili problemu te nuđenje rješenja i izvora informacija o određenoj temi.

Program “ĐAČKI DANI”
Obuhvaća raznovrsne radionice koje organiziramo tijekom školskih praznika (zimski, proljetni, ljetni). Glavni cilj ovog programa je korisno i kvalitetno provođenje slobodnog vremena, kreativnost, učenje i stjecanje novih znanja i vještina kao i razmjena.

ČITATELJSKI KLUB “MINISTARSTVO KNJIGA”
Program je namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta, a cilj mu je poticati ljubav prema čitanju i pisanoj riječi te stvaranje navike čitanja i prezentiranja pročitanog. Kroz debatu o pročitanom potiče se govorno izražavanje i kreativno razmišljanje.

PROGRAM “ČITAMO BAJKE I PRIČE (IZ BAJKOMATA)”
Literarno-likovni program za obitelj koji se provodi s djecom višeg predškolskog i nižeg školskog uzrasta. Sudionici su i roditelji, bake, djedovi… Cilj programa je zajedničko druženje u knjižnici te usvajanje jezično-govornih, predčitalačkih i čitalačkih navika i vještina djece kroz čitanje, igru i zabavu. Slušajući bajke i priče djeca obogaćuju razinu komunikacijskih sposobnosti, uče pozitivne ljudske vrijednosti te dobivaju ideje za kreativno izražavanje. Program se održava i virtualno.

PROGRAM “PRIČE KOJE POMAŽU”
Priče koje pomažu ciklus je čitanja terapeutskih i problemskih priča koje obrađuju dječje osjećaje i probleme. Upravo su takve priče put do djetetovih osjećaja, razmišljanja, situacija i problema. Njihova je svrha da se dijete prepozna u nekoj situaciji u kojoj se nalazi i glavni lik, (ali ne doslovno, već s odmakom, zato se najčešće kao likovi u takvim pričama pojavljuju životinje) te da osjeti pozitivne osjećaje – olakšanje i sreću kad shvati kako je glavni lik riješio problem. Dobra strana terapeutskih i problemskih slikovnica je i to što imaju i neke dodatke sa savjetima za roditelje i uputama za razgovor s djetetom nakon čitanja. Program se održava i virtualno.

3D LABORATORIJ
Programom “3D Laboratorij” želimo popularizirati znanost i tehnologiju uz pomoć 3D printera koji Knjižnica posjeduje. Na radionicama se izrađuju predmeti koji se koriste u knjižnici (npr. graničnici, igračke, privjesci sa simbolima knjižnice…) ili predmeti vezani uz važne dane u godini.

ORGANIZIRANI POSJETI
Posjete dječjih vrtića i škola tijekom cijele godine, a posebno u vrijeme Mjeseca knjige, trajanja tematskih izložba i značajnih datuma

ODJEL ZA DJECU PREDŠKOLSKOG UZRASTA

Od 2002. godine u okviru Dječjeg odjela Gradske knjižnice djeluje Odjel za djecu predškolskog uzrasta. Rad Odjela za djecu predškolskog uzrasta je stručno osmišljen i organiziran, a vode ga knjižničari-odgojitelji. Program je osmišljen kroz tematske dane: Dan glazbe, eko radionice, mali lutakari, pričanje priča i slobodne aktivnosti za djecu i roditelje, a odvija se u formi radionica.
Kroz igru, kao osnovni način rada sa predškolcima i edukativne igračke (drvene igračke, lutke za igrokaze, didaktičke igračke…) i društvene igre (eko loto, memory, puzzle, slagarice…) djeca razvijaju intelektualne i društvene vještine, ekološku svijest. Program također slijedi ciklus izmjene godišnjih doba, obilježavanja međunarodnih dana, praznika i blagdana.
Uz tematske radionice, stalna je suradnja sa ustanovama, udrugama, instiucijama (policija, vatrogasci, pošta, Dom umirovljenika i sl.) te stručnim osobama s ciljem socio-emocionalnog razvoja djeteta. Sve aktivnosti temelje se na knjižničnoj građi Odjela pa se na taj način kroz igru razvijaju čitalačke navike kod djece predškolske dobi.

Naziv radionice Vrijeme održavanjaUzrast djece
PonedjeljakDan glazbe8:30 – 10:30
11:30 – 13:30
14:00 – 16:00
17:00 – 19:00
3 – 5 god.
5 – 7 god.
3 – 5 god.
5 – 7 god.
UtorakEko radionice 8:30 – 10:30
11:30 – 13:30
14:00 – 16:00
17:00 – 19:00
3 – 5 god.
5 – 7 god.
3 – 5 god.
5 – 7 god.
Srijeda Mali lutkari 8:30 – 10:30
11:30 – 13:30
14:00 – 16:00
17:00 – 19:00
3 – 5 god.
5 – 7 god
3 – 5 god.
5 – 7 god.
ČetvrtakPričanje priča8:30 – 10:30
11:30 – 13:30
14:00 – 16:00
17:00 – 19:00
3 – 5 god.
5 – 7 god.
3 – 5 god.
5 – 7 god.
Petak Radionice “Mini English” i “Mini sport”8:30 – 10:30
11:30 – 13:30
14:00 – 16:00
17:00 – 19:00
3 – 5 god.
5 – 7 god.
3 – 5 god.
5 – 7 god.
Skip to content