„Bebe u knjižnici“

Pozivamo vas na druženje u okviru programa „Bebe u knjižnici“ osmišljenog za bebe i djecu rane dobi uz prisutnost roditelja, u subotu, 23. 9. 2023., od 10 do 12 sati (za bebe i djecu rane dobi do 24. mjeseca starosti od 10 do 11 sati, a za djecu rane dobi od 25. do 36. mjeseca starosti od 11 do 12 sati).

Jeste li znali da Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac i Grad Karlovac daruju djeci do polaska u školu besplatno članstvo u Knjižnici?

Karlovačka Gradska knjižnica prepoznaje potrebe obitelji u zajednici te od 2009. godine zajedno s partnerom Gradom Karlovcem daruje besplatno članstvo svim bebama rođenima u karlovačkom rodilištu.

Knjižnica otada organizira i obiteljsko druženje u prostoru Odjela za djecu predškolskog uzrasta u okviru osmišljenog programa „Bebe u knjižnici“ namijenjenog bebama i djeci do treće godine uz prisutnost roditelja. Program se provodi u suradnji s Patronažnom službom Doma zdravlja Karlovac uz organizirano vođenje knjižničara. Na druženjima se bebe i djeca rane dobi mogu slobodno kretati, birati igračke, listati slikovnice uz pomoć roditelja, crtati, sudjelovati u prigodnim programima u skladu s njihovim mogućnostima. Za čitanje postoje slikovnice za najmlađe od tvrdih listova izrađenih od čvrstih materijala, slikovnice-igračke, slikovnice od pliša, mekanih materijala i slično. Mladim roditeljima druženja koriste za razmjenu iskustva i rješavanje nedoumica vezanih uz odgoj i zdravlje djeteta.

 

Ovim programom Knjižnica podržava prvu nacionalnu Kampanju za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja “Čitaj mi!” koja ove godine obilježava 10. godišnjicu.

UN-ova Konvencija o pravima djeteta naglašava pravo svakog djeteta na puni razvoj njegovih potencijala, pravo na slobodan i otvoren pristup informacijama, materijalima i programima, pod jednakim uvjetima za sve. U kontekstu učenja u obitelji i cjeloživotnog učenja djece u dobi do tri godine, slobodan pristup narodnoj knjižnici jest temeljno ljudsko pravo i dio uspješnog razvoja pismenosti u kasnijem životu. Najmlađa djeca ovisna su o svojim roditeljima i odgojiteljima u ostvarivanju prava na knjige i knjižnične usluge. Knjižnice moraju uzeti u obzir potrebe odraslih koji se o djeci brinu i utjecati na njihovu svijest o važnosti čitanja, knjiga i knjižnica u razvoju malog djeteta.

„Bebe u knjižnici“
Skip to content