180 godina djelovanja Matice hrvatske

Povodom 184. rođendana knjižnice Zavičajni odjel Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac priredio je izložbu pod nazivom “180 godina djelovanja Matice hrvatske”, a moći će se pogledati u Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” od 1. do 19. ožujka 2022. godine u radnom vremenu Knjižnice.
Izložba je nadahnuta nedavno proslavljenom 180. godišnjicom Matice hrvatske koja je osnovana kao Matica ilirska 10. veljače 1842. godine. Njezina osnovna svrha i ciljevi bili su buđenje nacionalne svijesti te promicanje hrvatske književnosti i jezika kroz klasična i suvremena književna djela pisana u duhu ondašnjih preporodnih ideja i misli. U vrijeme osnivanja Matica je bila najznačajnije kulturno i izdavačko društvo, a taj je status zadržala sve do danas, ponajviše zbog ogromnog utjecaja koji je imala i još uvijek ima na društveni kulturni razvitak. Njezin rad ogleda se u brojnim izdanjima koje krasi visoki znanstveni domet te jasan stil i jezik, kao i u organizaciji kulturnih i znanstvenih događanja kao što su predstavljanje knjiga, znanstveni simpoziji, okrugli stolovi, rasprave, stručna predavanja i koncerti klasične glazbe.
Izložba je podijeljena u dva dijela. Prvi dio bavi se nastankom, povijesnim razvojem i načinom organizacije rada, drugi je dio posvećen zavičajnim autorima i njihovim djelima izdanim u Matičinu izdanju uz naglasak na Karlovčanima koji su kroz povijest ostavili traga u njezinu radu.

180 godina djelovanja Matice hrvatske
Skip to content