Izložba „Marija Maca Vrbetić – izvan okvira“

 U prepunom  Izložbenom salonu „Ljudevit Šestić” Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ svečano je otvorena izložbe „Marija Maca Vrbetić – izvan okvira“, koja je pripremljena u suradnji Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, Gimnazije Karlovac i Državnog arhiva u Karlovcu. U pripremanju izložbe, ustupanjem vrijednih materijala, sudjelovali su Muzeji grada Karlovca te KAfotka.

 

Marija Vrbetić, profesorica, povjesničarka, metodičarka, prevoditeljica, publicistkinja, svojim je radom i javnim djelovanjem izašla iz okvira svoje profesije, svoga grada, ali i svoga vremena.

Dugi niz godina predavala je povijest u Gimnaziji Karlovac. Objavila je niz stručnih radova s područja didaktike i metodike. Autorica je povijesnih udžbenika koji su doživjeli 11 izdanja, a nezaobilazan je i njen pečat u kulturi grada Karlovca, gdje se istaknula kao jedna od najznačajnijih kroničarki karlovačke povijesti.

Izložba će prikazati pedagoški i kulturni značaj Marije Vrbetić i predstaviti njezina najznačajnija djela s naglaskom na rukopisnu ostavštinu koja se čuva u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ i Gimnaziji Karlovac. Na taj način želimo podsjetiti, ali i upoznati širu javnost s omiljenom karlovačkom profesoricom i sugrađankom. Izložba se može razgledati do 31. ožujka.

Izložba „Marija Maca Vrbetić – izvan okvira“
Skip to content