KNJIGOVEŽNICA

Kontakt:
e-pošta: info@gkka.hr

Nada Car, knjigoveža

Gradska knjižnica imala je vlastitu knjigovežnicu još 60-tih godina prošlog stoljeća. Članak u Karlovačkom tjedniku iz 1961.g. donosi i informaciju o nemarnim čitateljima, oštećenim knjigama i “knjigoveži Gradske knjižnice koji u svojoj ordinaciji” – knjigovežnici “liječi knjige”. Izgradnjom nove knjižnice 1976. godine u njoj je predviđen prostor za knjigovežnicu. Tako već pola stoljeća Knjižnica samostalno brine o zaštiti svog knjižnog fonda.

Našu knjigovežnicu možemo svrstati u red malih knjigovežnica u kojima se knjigoveže bave isključivo pojedinačnim uvezom te popravkom i preuvezom knjiga kod kojih je uvez istrošen ili je bio loše loše izveden. Osim toga, obavljaju se i poslovi šivanja i uveza novina i časopisa, popravak i manje zahtijevna rekonstrukcija knjiga, izrada zaštitnih kutija za časopise i sitni tisak Zavičajne zbirke i sl.

Od pribora i alata u knjigovežnici se nalaze preša i rezač i sav ostali sitni alat i materijal koji je potreban za rad (savijač, knjigovežni nož, škare, knjigovežni čekić, kistovi, konac i igla, itd.).

Skip to content