Gradska knjižnica «Ivan Goran Kovačić» Karlovac otvorila je 2003. godine povodom 165. godina postojanja novi odjel – Knjižnicu i čitaonicu za mlade. Otvorena je u sklopu proslave obljetnice utemeljenja grada Karlovca – 11. srpnja 2003. Projekt su poduprli Grad Karlovac i Ministarstvo kulture financiranjem uređenja prostora suvremenom opremom. Smještena je na vrlo atraktivnom mjestu u gradu pokraj kojega mladi prolaze na putu za školu. Ideja je nastala u sjevernoj Italiji gdje se otvaraju male knjižnice koje odgovaraju raznovrsnim zahtjevima mladih.

Knjižnica za mlade je ugodan prostor jer podsjeća na dnevni boravak vlastite kuće. Ona je prava oaza za mlade ljude željne zanimljive literature i autorskih filmova, surfanja Internetom ili pak debatiranja o najrazličitijim temama uz ispijanje kave.

Od 1.6.2015.  Knjižnica za mlade uvela je uslugu posudbe knjižnične građe. Izvan knjižnice ne posuđuje se samo građa koja ima referentni karakter (enciklopedije, leksikoni, rječnici, atlasi i sl.) i serijske publikacije (časopisi, novine). Literatura u Knjižnici za mlade orijentirana je na interese mladih: ovisnosti, sida, spolno zdravlje, ekstremni sportovi, razvoj samopouzdanja, film, astronomija, ekologija i mnoge druge teme.

Uz navedene sadržaje novost Knjižnice za mlade je računalo opremljeno softverom «Jaws» koji omogućuje i slijepim osobama da surfaju Internetom. To je prva narodna knjižnica u Hrvatskoj koja nudi takvu vrst usluge za slijepe. Na Internetu se danas mogu pronaći i računalne igre za slijepe: tekstualne avanture, mozgalice, šah, virtualni svjetovi, akcijske zvučne igre i mnoge druge. Upravo zbog toga slijepi u Knjižnici i čitaonici za mlade mogu besplatno pristupiti Internetu i zajedno družeći se provoditi vrijeme.

U sklopu Knjižnice za mlade od početka 2016. dijeluje Poslovno – informacijski centar.

Časopisi i novine dostupni za čitanje:

24 sata
The Economist
Jutarnji list
Karlovački tjednik
Lider
Novi list
Nacional
National Geographic
Slobodna Dalmacija
Sportske novosti
Večernji list

Kontakt:
Knjižnica za mlade
Banjavčićeva 8
47000 Karlovac
tel. 047/614188
mladi@gkka.hr
https://www.facebook.com/knjiznicazamlade

Marinko Polović, dipl. knjižničar
Sanja Graša, dipl.knjižničar

Radno vrijeme:
Ponedjeljak-petak: 9,00 – 21,00
Subota: 8,00 – 13,00

Skip to content