Kulturna baština u knjižnici

Knjižna građa fotografa Hinka Krapeka koju čuvamo na Zavičajnom odjelu, konkretno fotomonografija Grad Karlovac i njegova okolica ima izuzetno važan izvor za proučavanje karlovačke društvene i kulturne povijesti kraja 19. st. Uz umjetničku vrijednost vrijedan je izvor ne samo za povijest fotografije, već i za arhitekturu, urbanizam, društveni i gospodarski razvoj tog razdoblja, a u nacionalnim okvirima predstavlja put kojim će krenuti i drugi gradovi. Vrijednost fotomonografije Slunj. Plitvička jezera leži u činjenici da predstavlja prvi objedinjeni pokušaj predstavljanja kulturno-povijesne i prirodne baštine Slunja i Plitvičkih jezera. U nacionalnim okvirima predstavlja put kojim će fotografija krenuti podupirući razvoj turizma. Knjižnica Priča o Plitvičkih jezerih je jedina priča o Plitvičkim jezerima koja je nastala prema narodnoj legendi o njihovu nastajanju. Vrijednost karlovačkog primjerka je što je jedina objavljena na tri jezika i jedini primjerak je pronađen u karlovačkoj Zavičajnoj zbirci.

Značaj i vrijednost Širolinog putopisa leži u naslanjanju na bogatu tradiciju karlovačkih putopisaca i promotora prirodnih ljepota. Putopis je nastao nakon zajedničkog putovanja Krapeka i Širole na Plitvička jezera i pretpostavka je da je Krapek znao da će Širola ostaviti pisani trag o Plitvičkim jezerima.

Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac odobrena su sredstva Ministarstva kulture i medija za restauraciju zbirke Hinko Krapek u 2023. g., a digitalizacija je provedena u sklopu projekta e-Kultura: Digitalizacija kulturne baštine. Građa je digitalizirana u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, partnerskoj ustanovi zaduženoj za provođenje projekta u hrvatskim knjižnicama. Dosadašnji rezultat suradnje su četiri digitalizirane publikacije koje su javno dostupne na portalu Digitalne zbirke Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, a u sklopu projekta e-Kultura osigurat će se njihova trajna pohrana i javna objava na portalu e-Kulture.

U prilogu možete pogledati kako je to izgledalo prije i nakon restauracije.

Kulturna baština u knjižnici
Skip to content