Odjel za djecu i mladež osnovan je 1956. godine i danas ima oko 30.000 svezaka knjiga i slikovnica za djecu svih uzrasta. Značajno je mjesto u svakoj knjižnici jer tu započinje odgoj i obrazovanje mladog čitaoca i budućeg korisnika knjižnice. Ovdje dijete ostvaruje svoj prvi susret s knjigom. Kroz posudbu knjiga i aktivnosti koje provodimo na Odjelu, djeca razvijaju kulturu čitanja te ostvaruju potrebu i pravo na informaciju, pismenost, učenje, kulturu, kreativno izražavanje, zabavu i osobni razvoj. Na Odjelu za djecu i mladež mogu ugodno i korisno provesti svoje slobodno vrijeme, družiti se kroz igru i razvijati svoje znanje i sposobnosti na različitim radionicama.

Tanja radionica

U čitaonici se korisnici mogu služiti referentnom zbirkom (enciklopedije, leksikoni, atlasi, rječnici, priručnici…), koja im koristi pri pisanju referata, domaćih zadaća, izradi plakata i drugih nastavnih zadataka. Građom se služe i zbog vlastite želje za stjecanjem novih znanja iz različitih područja znanosti i umjetnosti.
Odjel za djecu pruža mogućnost odabira i korištenja literature ne samo djeci nego i roditeljima, odgajateljima, profesorima, studentima i svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem djece.
Uz knjige i slikovnice korisnicima su na raspolaganju i stripovi te dječji časopisi (“Smib”, “Radost”, “Modra lasta”, “Moj planet”, “Prvi izbor”…). Posebno je značajan i enciklopedijski časopis “Drvo znanja”. Također su u ponudi časopisi stručnog karaktera (“Bebe”, “Zrno”, “Dijete škola obitelj”, “Dijete vrtić obitelj” i “Moj vrtić”) namijenjeni roditeljima, odgajateljima, učiteljima.
Informativni rad sastoji se u pronalaženju knjižne građe te pružanju svih vrsta informacija korisnicima u svrhu obrazovanja i samoobrazovanja.
Od posebnog značaja su razne aktivnosti koje osmišljavamo, organiziramo i provodimo na Odjelu te različiti programi i ostala događanja.

Kontakt:
djecji@gkka.hr

Dubravka Vaštuka, dipl. knjiž.
Mario Šimić, dipl. knjiž.
Tel: 047/412-377/103

Skip to content