Panorama pjesničke nagrade za mlade hrvatske pjesnike „Zdravko Pucak“

U Zelenoj knjižnici u Aquatici održano je predstavljanje knjige Panorama pjesničke nagrade „Zdravko Pucak“ 1995 -2022: Život je kao branje šparoga. Književnu nagradu za mlade hrvatske pjesnike „Zdravko Pucak“ ustanovili su Grad Karlovac i Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu, uz pomoć tadašnjeg predsjednika Društva hrvatskih književnika, Karlovčanina Slavka Mihalića, koji je dugo godina bio i predsjednik Prosudbenog povjerenstva. Prva nagrada je dodijeljena 1995., a sam natječaj je ustanovljen 1994. i dobio je ime po tragično preminulom mladiću, autoru dviju pjesničkih zbirki.

Bilo je to vrijeme malobrojnih natječaja za mlađe naraštaje liričara, pa su, uz najugledniju nagradu Goran za mlade pjesnike, autori mlađe generacije hrvatskih pjesnika nagradu „Zdravko Pucak“ odmah prepoznali i prihvatili kao priliku za vlastitu afirmaciju i objavljivanje, vrlo često, prve pjesničke zbirke. Stoga je na natječaj stizao veliki broj izuzetno kvalitetnih pjesničkih rukopisa, a gotovo svi nagrađeni pjesnici postali su afirmirani književnici i kulturni radnici te je u ovih 28 godina postojanja nagrada dokazala svoj ugled i reputaciju.

Među dobitnicima su: Tomislav Zajec, Lana Derkač, Luka Mavretić, Marija Dejanović, Šima Majić, Alen Galović, Ivan Herceg, Tihana Jendričko, Katarina Mažuran, Tomislav Šarić, Vlatko Grgurić, Nikolina Vaić, Hrvoje Lovrenčić, Nikolina Žunec, Goran Bogunović, Roman Karlović, Mirko Božić, Maja Urban, Barbara Pleić, Neva Lukić, Tijana Vukić, Lara Mitraković i drugi.

Smatramo da je dvadesetosma godišnjica idealni trenutak  za „antologiziranje“ dosadašnjeg rada i postignuća ove nagrade. Time smo  skrenuli pažnju na važnost nagrade „Zdravko Pucak“, nagrada je postala vidljivijom, a istodobno je nastala  panorama hrvatskog pjesništva mlađeg naraštaja.

Panorama obuhvaća 31 autora. Odabir pjesama u knjizi bio je u nadležnosti Povjerenstva; iznimne želje autora su svakako dobrodošle i uvažene su. Kratka biografija laureata je sastavnica Panorame. Izdavač je Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ u partnerstvu s Ogrankom Matice hrvatske u Karlovcu. Knjigu su uredili  članovi Povjerenstva: dr. sc. Krešimir Bagić, predsjednik, i Draženka Polović, prof.

Knjiga je izdana u nakladi 250 primjeraka.

Oblikovanje naslovcie  BOLFEKI art & graphic design studio, Karlovac

Grafičko oblikovanje i tisak: Tiskara Pečarić i Radočaj, Karlovac

Cijena 20 eura

 

Panorama pjesničke nagrade za mlade hrvatske pjesnike „Zdravko Pucak“
Skip to content