Pjesnički natječaj “Na tragu pjesnika”

Program ‘Na tragu pjesnika’ je posvećen hrvatskom književniku i pjesniku Ivanu Goranu Kovačiću čije ime knjižnica nosi, stradalom u 2. svjetskom ratu, koji je postao vječita inspiracija mladim i starijim pjesnicima i ljubiteljima poezije. Proglašenje triju najboljih pjesama i autora, dodjela priznanja i nagrada održano je na Goranov rođendan i prvi dan proljeća, u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice.

Prema ocjenama stručnog povjerenstva u kojem su bili Mojca Rapo Waite, Bruno Vojvodić i Nataša Vojnović, prvo mjesto osvojio je Tin Fresl iz Jastrebarskog za pjesmu „Čemer”, drugo mjesto pripalo je Denisu Peričiću iz Varaždina za pjesmu „Što je preostalo,” a treća nagrada odlazi u Zagreb, Jeleni Stanojčić za pjesmu „ Bez navike”.

Raduje činjenica da je na natječaj „Na tragu pjesnika” koji organizira Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH pristiglo 77 pjesama ljubitelja poezije iz svih dijelova Hrvatske.

Svečanost je glazbenim nastupom uljepšao na gitari  Krešimir Mateša. Predavanje “Šapat književnih stihova u notama” nakon dodjele nagrada održale su profesorice književnosti  Maja Đurašević i Sanja Car. Bogat korpus hrvatske književnosti čini poezija. Stoga ne čudi da su tijekom stoljeća stihovi često dobivali novu dimenziju – onu kroz glazbu. Tako su mnogi poznati stihovi pronašli svoj put do glazbene interpretacije koji traje i danas. Uglazbljivanje stihova iz hrvatske književnosti predstavlja spoj dvaju umjetničkih oblika – književnosti i glazbe koji predstavljaju bogatstvo kulturno-umjetničkoga izričaja. Jedan od najpoznatijih primjera glazbene interpretacije jest pjesma „Horvatska domovina“ Antuna Mihanovića čiji su stihovi postali ne samo himna Republike Hrvatske, već i glazbena forma koja snažno utječe na komunikaciju s publikom. Uglazbljivanje stihova hrvatske književnosti predstavlja simbiozu riječi i zvuka stvarajući tako novo umjetničko djelo koje neprestano živi u slušatelju.

U nastavku pročitajte najbolje pjesme koje su osvojile ovogodišnju nagradu “Na tragu pjesnika”.

1. mjesto Tin Fresl ČEMER

2. mjesto Denis Peričić Što je preostalo

3. mjesto Jelena Stanojčić Bez navike

Pjesnički natječaj “Na tragu pjesnika”
Skip to content