Predstavljanje slikovnice „Tko šiša miša?“

Povodom 10. obljetnice prve nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja „Čitaj mi!“ i otvorenja Centra za poticanje rane pismenosti Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac i Umjetnička organizacija “Lepeza” pozivaju vas na predstavljanje slikovnice „Tko šiša miša?“ autorice Danijele Jurac i ilustratorice Matee Škrtić. Program će se održati 4. travnja 2023. u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac (Ljudevita Šestića 1, Karlovac) s početkom u 10 sati. Ovom će prigodom učenici Osnovne škole Banija, Područne škole Hrnetić, izvesti istoimenu lutkarsku predstavu.

Autorica slikovnice, Danijela Jurac, za sebe kaže da je primarno učiteljica i mama. U svom svakodnevnom životu ona je i autor koreografija dječjeg folklora u UO „Lepeza“, tekstova za dramske igre i dječje lutkarske minijature (od kojih su neke objavljene u priručniku „Sla(no)tko“ čiji je koautor), članica glazbene Umjetničke organizacije „Singrlice“, i najnovije, članica benda Dodo. Danijela na probama folklora i priča priče. Obično su to priče koje su nastale na temelju dječjih pjesmica koje djeca uče kroz rad u UO „Lepeza“. Tradicijska kultura bogata je motivima koji su nam bliski i svakodnevni te se iz njih prirodno rađaju priče. Tako je prema pjesmi „Paun prase“ iz Podravine nastala i priča „Paunice lijepe ptice“, a slikovnica „Tko šiša miša?“ nastala je prema tradicijskim pjesmama karlovačkog kraja „Miš mi je polje popasel“ i „Pada kiša“ kao početnog motiva. Matea Škrtić, autorica ilustracija, mlada je karlovačka umjetnica veselog i maštovitog vizualnog izričaja te bogatog i raznovrsnog stvaralaštva.Tomislav Jozić stalni je suradnik i suosnivač UO „Lepeza“ te aranžer glazbe u audio priči „Tko šiša miša?“. Audio priča snimljena je u tonskom studiju Podmornica, Snimatelj je Bernard Mihalić.

Slikovnica je tiskana u suizdavaštvu Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac i Umjetničke organizacije “Lepeza”, uz financijsku podršku Grada Karlovca i tvrtke Cezar, centra za reciklažu.

Županijski Centar za poticanje rane pismenosti, koji se nalazi na Odjelu za djecu i mladež karlovačke knjižnice, inovativno je mjesto u okviru čijeg rada će se održavati predavanja, radionice, webinari za knjižničare, odgojitelje, roditelje, a poticat će se i suradnja s pedijatrima, odgojno-obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, nakladnicima i medijima te je prvi centar takve vrste u Hrvatskoj otvoren s ciljem da Knjižnica postane kulturno i informacijsko središte koje povezuje sve važnije stručnjake i organizacije koje rade na dobrobit djece u zajednici. Centar je opremljen uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH.

Predstavljanje slikovnice „Tko šiša miša?“
Skip to content