Hacking School Libraries, Kristina A. Holzweiss, Stony EvansBez obzira koriste li učenici knjige, audioknjige ili e-knjige, školske knjižnice i školski knjižničari relevantniji su no ikad. To su mjesta za istraživanje, utočište i razmišljanje gdje učenici stvaraju, surađuju, komuniciraju i razvijaju vještine kritičkog mišljenja i suosjećanja. Putem ove knjige naučite 10 načina za stvaranje okruženja za učenje u knjižnici koje zaslužuje svaki učenik. U Hakiranju školskih knjižnica, školska knjižničarka godine, Kristina A. Holzweiss, i finalistica nagrade Sensational Student Voice Award 2017., Stony Evans, donose vam 10 praktičnih modela u stvaranju dobrodošlog i uzbudljivog programa školske knjižnice. One vam pokazuju kako da preispitate svoju knjižnicu i postanete središte školske zajednice, bez obzira jeste li knjižničar senior ili tek započinjete svoju karijeru.
 Reimagining library spaces : transform your space on any budget, Diana RendinaPojavom modernih tehnologija i razvojem pedagogije participativnog i aktivnog učenja tradicionalni model školske knjižnice više nije učinkovit kao nekada. Preoblikovanje knjižničnih prostora pomaže knjižničarima da preispitaju prostor knjižnice, uključujući promjenjivu ulogu tehnologije, pokazujući načine kako transformirati način na koji studenti uče i koriste te prostore. Ova knjiga uključuje savjete i strategije za pretvaranje zastarjelog knjižničnog prostora uz mali proračun; uputstva za rješavanje izazova i prilika koje donosi promjenjiva uloga tehnologije, uključujući laboratoriji za zajedničko učenje i praktične prijedloge za pronalaženje ideja za poboljšanje vašeg prostora, inventar knjižnice i istraživanje vaše zajednice.
 Neal-Schuman library technology companion : a basic guide for library staff , John J. Burke Peto izdanje knjige koje je u potpunosti ažurirano i reorganizirano, daje jedinstveni pregled svih tehnologija koje se danas koriste u knjižnicama. Savršeni priručnik uključuje cjelovitu analizu knjižničarskog tehnološkog alata za podučavanje, sigurnost, baze podataka i još mnogo toga; stručni savjeti o tome kako usporediti i procijeniti konkurentska tehnološka rješenja; mobilni uređaji i tehnologija, društveni mediji, streaming mediji i privatnost; programiranje prostora i druge tehnologije; ažurirani sadržaj na sustavima kataloga otvorenog koda, slojevima otkrivanja i srodnim elementima sustava upravljanja knjižnicom; web stranice, internetske usluge i besplatni izvori informacija; predviđanja nove tehnologije za budućnost sa savjetima kako biti u toku s najnovijim dostignućima i pojmovnik korisnih pojmova.

U nizu Povremena izdanja Hrvatskoga knjižničarskog društva objavljen je ISBD: međunarodni standardni bibliografski opis. Objedinjeno izdanje ISBD-a zamjenjuje sve dosadašnje specijalizirane ISBD-ove za pojedine vrste knjižnične građe te predstavlja vrijedeći IFLA-in standard za bibliografski i kataložni opis svih vrsta građe. Knjigu je prevela dr. sc. Ana Barbarić, a stručna je redaktorica prijevoda dr. sc. Mirna Willer.

Izdanje je moguće naručiti preko online narudžbe.

******************************************************************

HKD Novosti donose najnovije informacije iz knjižničarstva kroz svoje stalne rubrike: intervjui s istaknutim domaćim i stranim knjižničarskim stručnjacima, izvješća o sastancima i odlukama izvršnih tijela Društva, pregled događanja iz regionalnih društava, izvješća sa sastanaka Hrvatskoga knjižničnog vijeća i vijesti o međunarodnim zbivanjima s naglaskom na one iz IFLA-e i EBLIDA-e. Uz to HKD Novosti donose i pregled događanja iz hrvatskih knjižnica te prikaz održanih skupova i predavanja.

Od broja 39 (travanj 2008.) izlazi isključivo u elektroničkom obliku  http://www.hkdrustvo.hr/hkdnovosti/

Skip to content