Godine 2017. američka izdavačka kuća Morgan & Claypool objavila je knjigu Tatjane Aparac-Jelušić pod naslovom Digital Libraries for Cultural Heritage: Development, Outcomes, and Challenges from European Perspectives (Digitalne knjižnice za kulturno naslijeđe: razvoj, rezultati i izazovi s europskih gledišta) u nizu Synthesis Lectures on Information Concepts, Retrieval, and Services (Predavanja o informacijskim konceptima, pretraživanju i uslugama). Glavni je autoričin cilj predstaviti značajne europske inicijative te izazove s kojima su se susretale digitalne knjižnice. Jedna od ideja vodilja u tim nastojanjima jest usmjerenje na digitalizaciju kulturne baštine, uz sve političke, ekonomske i kulturne raznolikosti koje karakteriziraju ovaj kontinent.
  “Slobodan pristup informacijama: 17. okrugli stol” je zbornik radova s istoimenog međunarodnog skupa koji je organiziran u Zagrebu 8. prosinca 2017. u organizaciji Komisije za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD) i Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu Inovativna knjižnica u službi lokalne zajednice.
  Knjiga “Izložba u knjižnici” prvo je djelo iz područja knjižničarstva u cijelosti posvećeno izložbenom djelovanju u knjižnici. Podnaslovljena kao priručnik za predstavljanje baštine spaja teoriju i dugogodišnju praksu autorice koja je svojim izložbenim djelovanjem pretvorila izložbe u knjižničnim izlozima u zaštitni znak knjižnice Medveščak. Priručnik autorice Milke Tica izdala je 2017. godine “Naklada Jurčić”.

U nizu Povremena izdanja Hrvatskoga knjižničarskog društva objavljen je ISBD: međunarodni standardni bibliografski opis. Objedinjeno izdanje ISBD-a zamjenjuje sve dosadašnje specijalizirane ISBD-ove za pojedine vrste knjižnične građe te predstavlja vrijedeći IFLA-in standard za bibliografski i kataložni opis svih vrsta građe. Knjigu je prevela dr. sc. Ana Barbarić, a stručna je redaktorica prijevoda dr. sc. Mirna Willer.

Izdanje je moguće naručiti preko online narudžbe.

******************************************************************

HKD Novosti donose najnovije informacije iz knjižničarstva kroz svoje stalne rubrike: intervjui s istaknutim domaćim i stranim knjižničarskim stručnjacima, izvješća o sastancima i odlukama izvršnih tijela Društva, pregled događanja iz regionalnih društava, izvješća sa sastanaka Hrvatskoga knjižničnog vijeća i vijesti o međunarodnim zbivanjima s naglaskom na one iz IFLA-e i EBLIDA-e. Uz to HKD Novosti donose i pregled događanja iz hrvatskih knjižnica te prikaz održanih skupova i predavanja.

Od broja 39 (travanj 2008.) izlazi isključivo u elektroničkom obliku  http://www.hkdrustvo.hr/hkdnovosti/

Skip to content