Program “Na tragu pjesnika” 2022.

Program “Na tragu pjesnika” Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” održava se već drugu godinu zaredom u ožujku, mjesecu kad obilježavamo rođendan karlovačke Knjižnice, rođenje pjesnika Ivana Gorana Kovačića, dolazak proljeća te Svjetski dan pjesništva. Kroz provedbu Programa želi se potaknuti ljude da bez obzira na dob stvaraju i izražavaju se kroz stih te se na taj način povezuju s drugim ljudima koji vole čitati, pisati ili slušati poeziju. Također se želi njegovati sjećanje na Ivana Gorana Kovačića, hrvatskog pjesnika, pripovjedača, esejista, prevoditelja, novinara i publiciste.

I ove je godine Gradska knjižnica u okviru Programa “Na tragu pjesnika” organizirala natječaj za najbolje napisanu pjesmu. Trajao je od 1. do 24. veljače 2022. godine. Mogli su se s još neobjavljenom pjesmom prijaviti učenici srednjih škola te članovi književnih sekcija i klubova.

Proglašenje tri najuspješnija rada, dodjela priznanja najboljima te zahvalnica svim sudionicima natječaja održat će se 21. ožujka 2022. godine u 18 sati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, Ljudevita Šestića 1, Karlovac.

Nagrađene pjesme i pjesnici

U okviru programa Bruno Vojvodić, prof. književnosti i sociologije, održat će virtualno predavanje “Poezija za neznalice” na temu poezije kao književne vrste. Riječ poezija dolazi od grčke riječi poiesis, a znači stvaranje, što puno govori o njezinoj istinskoj biti, prirodi i ulozi. Poezija se stvarala u raznim dijelovima svijeta, neovisno o povezanosti naroda. Dio je kolektivne svijesti čovječanstva i važan način izražavanja emocija, misli i ideja.

Bruno Vojvodić rođen je 28. 3. 1982. godine u Karlovcu. Završio je Gimnaziju Karlovac, a zatim i diplomirao kroatistiku i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2007. nastavnik je na Ekonomsko-turističkoj školi u Karlovcu. Honorarno radi i kao lektor te copywriter. Nekad se amaterski u Zorin domu bavio glumom, sad vodi dramsku skupinu u školi. U slobodno vrijeme igra pub kvizove. 
Na Informativno-posudbenom odjelu od 15. do 31. ožujka 2022. godine možete pogledati prigodnu izložbu u vitrini “Goranova Jama”, koju je pripremio Zavičajni odjel. Ivan Goran Kovačić rođen je 21. 3. 1913. godine u Lukovdolu, polazio je Karlovačku gimnaziju te se školovao i radio u Zagrebu. Njegova poema Jama proglašena je jednim od najboljih pjesničkih ostvarenja 20. stoljeća i prevedena je na mnoge jezike.

 

U nastavku programa održat će se redovan susret članova Kluba ljubitelja poezije “Stihom u srce”. Tema ovomjesečnog druženja bit će čitanje najljepših poznatih stihova te interpretiranje vlastite poezije ljubavne i proljetne tematike povodom dolaska proljeća te Svjetskog dana pjesništva.

Program “Na tragu pjesnika” 2022.
Skip to content