PRVA MOBILNOST: MESTNA KNJIŽNICA LJUBLJANA

U prvoj mobilnosti sudjelovali su djelatnici Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac Vedrana Vrana, voditeljica Središnje knjižnice Slovenaca u RH i Miroslav Katić, voditelj Poslovne knjižnice.  Od 4. do 10. listopada boravili su u Ljubljani i upoznali se s radom Mestne knjižnice Ljubljana i Narodne in univezitetne knjižnice (NUK).
Predstavljeni su im organizacija i stručni rad Mestne knjižnice Ljubljana, te usluge, programi i inovativni projekti poput Borze Zdravja, Zdravstvenog kotička, Borze rada, Borze dela, Središta za samostojno učenje, ICORN-a, Mesta bere, LinkINjob, Lady caffe-a i biblioterapije.

Djelatnicima Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac omogućen je i obilazak 6 knjižnica u sustavu Mestne knjižnice Ljubljana (Knjižnica Otona Župančića, Knjižnica Šiška, Knjižnica Šentvid, Knjižnica Bežigrad, Slovanska knjižnica  i Trubarjeva hiša literature. Jedan dan bio je predviđen za obilazak NUK-a te upoznavanje s programom FINLIT kojeg NUK koordinira. Radi se o programu financijskog opismenjavanja kroz knjižnice. Cilj programa je povećati razinu financijske pismenosti odraslih kroz novi pristup i korištenjem ogromnog potencijala narodnih knjižnica kao neformalnih odgojitelja i ustanova za cjeloživotno obrazovanje.

Isto tako, slovenskim kolegama predstavljen je hrvatski knjižnični sustav te rad, ustrojstvo, programi i projekti Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac.

Uvidom u prakse i znanja koje su djelatnici Gradske knjižnice stekli obilaskom ljubljanskih knjižnica nastojat će se ojačati postojeće usluge koje nudimo i razviti nove usluge knjižnice koje podrazumijevaju rad s azilantima i ostalim ranjivim skupinama.

 

Skip to content