Djelatnice naše knjižnice Marina Kundić i Aleksandra Mikić-Grginčić kroz projekt “Inkluzijom ostvarimo potencijale knjižnica”, u okviru programa Erasmus+, posjetile su od 24. do 30. travnja Gradsku knjižnicu  u Tallinu, u Estoniji.

Knjižnica Tallinna Kesktaamatukogu nalazi se u Tallinu, a sastoji se od centralne knjižnice i 17 ogranaka knjižnice. Centralna zgrada nalazi se u samom centru Tallina i izgrađena je 1896. godine te je danas pod zaštitom kao kulturno dobro. Projektirao ju je estonski arhitekt, Rudolf von Knüppfer, prema skici ruskog arhitekta, akademika Mihhaila Preobraženskog. Zgrada je bila namijenjena za društvena okupljanja, a 1925. i 1932. unutrašnjost je prenamijenjena za potrebe knjižnice.

Centralna knjižnica sastoji se od dvorane za predavanja, Dječjeg odjela u prizemlju, Odjela audiovizualne građe na polukatu, Informativno posudbenog odjela na prvom katu, ureda, sobe za tihi rad te informatičke učionice u podrumu. U sklopu zgrade je i Pub.

Knjižnica ima 71 314 članova (2021.), a članstvo je besplatno. Dnevni broj posjetitelja u 2021. godini bio je oko 615 korisnika (središnja knjižnica). Knjižnica ima 163 zaposlenih od čega su 116 knjižničari. U centralnoj zgradi rade 24 knjižničara.

“Tallinna Kesktaamatukogu” broji preko 855 370 jedinica građe (2021.), a prošle godine ostvarila je preko 2 000 000 posudbi. Samo knjiga i nota ima 837 331 plus 28 337 e-knjiga. Audioknjiga i e-časopisa. Posudba knjiga obavlja se samostalno, uz asistenciju djelatnika knjižnice, a uskoro se uvodi RFID sustav za u potpunosti samostalnu posudbu knjiga. Interesantno je da se knjige mogu vratiti putem sandučića u bilo kojoj zgradi van radnog vremena knjižnice te se knjige mogu naručiti putem usluge DPD.

Kako je Tallin multikulturalna zajednica Knjižnica ima izdvojen odjel za knjige na stranim jezicima i knjige za učenje estonskog jezika na stranim jezicima kako bi novi građani Tallina što jednostavnije naučili jezik i uklopili se u zajednicu.

Zanimljivosti knjižnice su posudbe alata, muzičkih instrumenata te sportskih rekvizita koji se mogu posuditi u specijaliziranim ograncima. Knjižnica ima i “tihu sobu” koja se može rezervirati za sviranje klavijatura, bubnjeva, učenje i sl.

Više o knjižnici pogledajte na poveznici: https://keskraamatukogu.ee/en/

Skip to content