Započinje projekt „Slovenija – nekad i danas“

Na Odjelu slovenske knjige u petak, 3. 5. u 17 sati započinje novi projekt Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ pod nazivom „Slovenija – nekad i danas“, posvećen istraživanju, promociji i očuvanju bogate slovenske kulture. Polaznicima nudi besplatne kreativne i edukativne programe i aktivnosti koje će u fokusu imati upravo isprepletenost tradicionalne slovenske kulture s onom suvremenom.

Ove smo godine projekt zamislili na sljedeći način: provest ćemo nekoliko tematskih cjelina slovenske kulture i jezika te vam omogućiti da naučite i usavršite dosadašnje znanje slovenskog jezika, a zatim ćemo na tjednoj razini obrađivati pojedine teme slovenske kulture.

Kroz projekt vas ove godine vode: Matea Hotujac Dreven, naša dugogodišnja prof. slovenskog jezika i Vedrana Kovač Vrana, voditeljica Središnje knjižnice Slovenaca u RH, uz gostovanje vanjskih suradnika i predavača iz Slovenije koji će nas dodatno, “iz prve ruke”, upoznati sa aktualnostima slovenske kulture i jezika.

U tjednima od 6. 5. do 24. 5. održat ćemo intenzivni tečaj slovenskog jezika: svaki dan od 16:30 do 18:50 u knjižnici učimo prema grupama: 1. početna grupa od 6.5. do 10.5., 2. grupa od 13. 5. do 17. 5., 3. napredna grupa od 20. do 24. 5. – svakom polazniku omogućit ćemo 15 nastavnih sati intenzivnog učenja jezika tijekom ovog dijela semestra.

Nakon održavanja jezičnog dijela, u lipnju ćemo sa svim grupama u jednom terminu krenuti i sa tematskim predavanjima s područja slovenske kulture, tradicije, povijesti, glazbe, sporta, putovanja i umjetnosti.

U subotu, 1. 6. polaznici idu na 9. Trdinov literarni pohod u suradnji s Knjižnicom Mirana Jarca, a  u subotu 8. 6. posjetit će Zagreb, te uz stručno vodstvo Marjete Kravar Trkman na slovenskom jeziku poći tragovima najpoznatijeg slovenskog, ali i i svjetskog arhitekta Jože Plečnika te vidjeti koliki je povijesni i arhitektonski doprinos Plečnik dao i našem glavnom gradu.

Tijekom godine posvetit ćemo se i temama iz književnosti, glazbe, filma, putovanja, umjetnosti…očekuju nas projekcije filmova uz gostovanja autora iz Slovenije, zajednički ćemo pripremiti i tradicionalni slovenski doručak, naučiti više o višestoljetnoj pčelarskoj tradiciji u Sloveniji itd., a pojedine teme oblikovat ćemo prateći ideje i želje naših korisnika.

Projekt se provodi do kraja 2024. godine, uz financijsku potporu Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence u susjednim zemljama i inozemstvu.

 

 

 

 

Započinje projekt „Slovenija – nekad i danas“
Skip to content