Preporuke za svibanj

Mjesečari Monteriera (napisala Morea Banićević,  ilustrirala Petra Brnardić)

Mjesečari Monteriera fantastični je roman za mlade koji govori o toleranciji. Autorica u njemu izvrsno vodi radnju dinamično se poigravajući napetošću i odnosom između fantastičnog i nefantastičnog svijeta. Giga je pjegava, debeljuškasta tinejdžerica kratke kovrčave kose i predmet poruge u razredu, najviše od slobodoumne i živahne djevojčice Elme. Većina likova koji su na početku suprotstavljeni slijedom niza neobičnih događaja s vremenom postane tolerantnija zbog svega što zajedno proživljavaju i shvate da nema druge nego razviti odlučnost, toleranciju i sposobnost prihvaćanja drugih i drugačijih. Tako se djevojčice sve više zbližavaju. Napeta je ovo i maštovita priča o drugačijima i prihvaćanju istih.

Tko god voli napetost i cijeni bujnu maštu, uživat će u čitanju!

Dijete vjetra (napisala Gabriela Houston, ilustrirala Alexis Snell)

Gabriela Houston, britanska spisateljica za djecu i mlade, piše u knjizi Dijete vjetra o Mari, unuci boga zimskih vjetrova, koja kreće sa svojim najboljim prijateljem Tornivom, dječakom-medvjedom, na epsko putovanje kojim prkosi bogovima želeći svog ljubljenog oca vratiti iz mrtvih. Cjenkat će se s čuvarima šume, oslobađati božice od vradžbina, ploviti olujnim morima u brodu od zlata i umaknuti loncu podle Babe Latingorke. Ali neustrašivi dvojac ni ne sluti kakve je mračne sile uzburkao, jer svijet je pun tame i morat će biti domišljati ako misle preživjeti..

„Gabriela Houston svoju je fascinaciju slavenskom mitologijom, čarobnim i čudesnim bićima, pretočila u uzbudljiv roman prožet dječjom znatiželjom i smionošću u otkrivanju novih i nepoznatih svjetova.“ Library Journal

„Uvjerljivo pripovijedanje, zapanjujuće živopisan krajolik i duboke emocije.“ Jake Hope

Dar mračnoj rupi (napisao Kieran Larwood, ilustrirao David Wyatt)

U knjizi Dar mračnoj rupi nastavlja se uzbudljiva pustolovina Podkina Jednouhog. Zečinjak Trnjak još spava kada putujući bard izlazi na prstima iz svoje sobe, dok mu san o vranama još tako odjekuje u glavi da se trza zbog zamišljenog struganja željeznih krila… Stari bard koji sada ima novog učenika, živahnog i radoznalog zečića Tihomira, na svojem novom putovanju nastavlja pripovijedati legendu o hrabrosti Podkina Jednouhog. Podkin Jednouhi i zečevi koje je spasio u žestokoj bitci protiv Gvozdenih sakrili su se u napuštenoj tajanstvenoj Mračnoj Rupi. No strahu nije kraj! Najhrabriji među njima stoga odlaze u potragu za čarobnim čekićem kojim će uz pomoć Zvjezdane Kandže i Mjesečeva Ognja zauvijek pobijediti neprijatelja.

Kieran Larwood radi kao nastavnik koji poučava poticanje samostalnosti i dobra ponašanja u osnovnoj školi. Za knjigu Legenda o Podkinu Jednouhom primio je popularnu nagradu „Plavi Petar“.

„Zabavit će svakoga: Podkin Jednouhi već je postao klasik.” BookTrust

Nove knjige u travnju 2023.

  1. Snježana Babić Višnjić: Kako sam naučio abecedu
  2. Ana Đokić: Zoe zajedno
  3. Ben Miller: Dan u bajci
  4. Julian Gough: Zec i medvjedica: veliki zubi
  5. Jeff Kinney:Gregov dnevnik: prepuna pelena
  6. Slavko Sobin: Šapice u Ulici strahova
  7. Jessica Townsend: Čudovište: lov na Morrigan Crow

 

 

Najčitanije knjige u travnju 2023.

  1. Aaron Blabey: Loši momci
  2. Jeff Kinney: Gregov dnevnik: dugo putovanje
  3. Julian Gough: Zečeve čudne navike
  4. Cressida Cowell: Čarobnjaci iz davnine
  5. Sanja Pilić: Maša i izlet
  6. David Walliams: Zvijer iz buckinghamske palače
  7. Elias Vahlun: Priručnik za superjunake

Preporuke za svibanj
Skip to content