Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić” provodi ciljane programe namijenjene društvenoj integraciji osoba treće životne dobi i njihovom aktivnom praćenju u kulturna i društvena zbivanja pri čemu se starijim osobama prilazi kao ravnopravnim partnerima u ostvarivanju kulturnih, obrazovnih, kreativnih i informacijskih potreba. Projektom koji provodi knjižnica ovu skupinu korisnika nastoji se potaknuti na aktivno i kreativno provođenje vremena kroz radionice, od kreativnih i likovnih do radionica za informacijsku i informatičku pismenost (E-građanin i sat informacijske pismenosti). Posebna pozornost pridaje se osnaživanju starijih osoba u području zaštite njihovih ljudskih, materijalnih, zdravstvenih i socijalnih prava.

Ciklus za treću dob obuhvaća:

“Knjiga na vratima doma” – usluga dostave knjiga na kućni prag namijenjena je osobama treće životne dobi i osobama s invaliditetom koje zbog ograničene ili onemogućene pokretljivosti nisu u mogućnosti povremeno ili trajno same dolaziti u Knjižnicu. Ovim projektom koji je započeo u rujnu 2017.godine želi se primijeniti temeljno načelo i zadaća javnih knjižnica: svim građanima omogućiti jednak pristup knjižničnim uslugama.


“Klikom do informacija” – besplatne radionice za informatičko i informacijsko opismenjivanje osoba treće životne dobi (E-građanin i sat informacijske pismenosti)

Digitalni kutak” radionice su namijenjene umirovljenicima koji su već ranije radili na računalima i potrebno im je podsjećanje ili edukacija za pojedine programe i aplikacije. Radionice se održavaju dva puta mjesečno, svake druge srijede, u terminima od 9 do 10 sati, uz voditelje Lidiju Šajatović i Maria Šimića. Više informacija o radionicama i dogovor oko termina na telefon 412-377 kućni 116 ili osobnim dolaskom u Knjižnicu.

Dobro je znati”! – besplatni edukativni programi namijenjeni starijim osobama; edukativne radionice i predavanja namijenjene osnaživanju starijih osoba u području zaštite njihovih ljudskih i materijalnih prava te zdravstvene i socijalne zaštite

“Zavičajna ćaskanja” – razgovori o Karlovcu i aktualnim temama uz glazbeno-rekreativne radionice za osjetljive skupine u Domu za starije i nemoćne osobe Sveti Antun Karlovac

Skip to content