Nova usluga u Knjižnici

Od 15. travnja na računalima na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” možete koristiti aplikaciju Lexie koja olakšava čitanje i razumijevanje napisanoga teksta osobama s disleksijom i poteškoćama u čitanju. 

Čitanje pomoću aplikacije Lexie dio je projekta Čitajmo zajedno pomoću digitalnih alata koji je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Karlovac. Budući da je cilj projekta poboljšati kvalitetu života osobama s poteškoćama u čitanju, osim Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, aplikaciju će u okviru projekta koristiti neke školske knjižnice Karlovačke županije, Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG Karlovac i Veleučilište u Karlovcu te je za sve sudionike organiziran webinar u kojem su pojašnjene mogućnosti koje nudi ta aplikacija.

Lexie omogućuje pretvaranje slike ili skeniranih dijelova knjige u tekst koji se može uređivati prilagođavanjem veličine slova, razmaka među slovima u riječi i redovima, rastavljanjem riječi na slogove, obilježavanjem slova koje osobe s disleksijom teže razlikuju bojom ili točkom… Tekst se može pretvoriti i u govor te se prilikom slušanja pročitani redak prati na zaslonu. U aplikaciji se mogu pronaći i sva lektirna djela dostupna na portalu eLektire, a sadržaj je proširen kratkim pričama za vježbanje čitanja i razumijevanja. U Lexie se mogu dodati i vlastite digitalne knjige te kreirati radovi i skripte za učenje uz pomoć bilješki iz knjiga, udžbenika i mrežnih izvora.

Pozivamo vas da isprobate aplikaciju i uključite se u čitateljski klub na Odjelu za djecu i mladež.

Usluga je omogućena uz financijsku podršku Grad Karlovac i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske 👌🔝.
Nova usluga u Knjižnici
Skip to content