Otvorenje izložbe “Kordunaški rubac”

Pozivamo vas u Knjižnicu za mlade, Ivana Banjavčića 8, u petak, 10. veljače u 19 sati na otvorenje izložbe “Kordunaški rubac” Tatjane Vlačić Vujičić. “Zagrepčanka kordunaških korijena, Tatjana Vlačić Vujičić, svojom 27. samostalnom izložbom fotografija pod nazivom ‘Kordunaški rubac’ vraća sjećanje u sadašnji trenutak želeći prikazati svu raskoš baštine i tradicije koja je ostala sačuvana i do danas.
Portreti Kordunašica s rupcima koji krase, štite, obilježavaju i poručuju više je od same slike na kojoj uz osmijeh i tugu u očima svaka bora na licu progovara i čuva najdragocjenije uspomene koje mudro i toplo poručuju. Sačuvani šareni i jednobojni rupci, svileni i vuneni, mekani i grubi, pamte vrijeme kada se njima brisao znoj ili suza s lica, kada se njima veselilo i žalilo. To je rubac s kojim se rađalo, živjelo i umiralo. Kordunaški rubac je i njezina intimna životna priča s kojom će se mnogi poistovjetiti živeći s pamćenjem i naučenom mudrošću.
Izložbe samostalnih fotografija na temu prirodnih ljepota Korduna i rijeke Korane samo su dio njezinih nastojanja da oživi i sačuva, osvježi i promovira svoja mjesta i mjesta svojih predaka. Preko četrdeset organiziranih kulturnih manifestacija, više od deset radionica s mladim i starijim Kordunašicama, autorica je i jednog do sada objavljenog romana ‘Miraz’ u kojem opisuje običaje i sudbine prostora s kojim živi svakodnevno čuvajući najdragocjenija pamćenja na običaje i kulturno nasljeđe.”

Otvorenje izložbe “Kordunaški rubac”
Skip to content