Predavanje Gordane Buljan Flander „Zašto je danas teško biti roditelj?“

U okviru djelovanja Centra za poticanje rane pismenosti pozivamo vas na edukativno predavanje „Zašto je danas teško biti roditelj?“ koje će održati prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, a koje je namijenjeno roditeljima, skrbnicima, odgajateljima, učiteljima. Predavanje će se održati 17. svibnja 2023. godine s početkom u 18 sati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac (Ljudevita Šestića 1). U okviru predavanja govorit će se o uvijek aktualnim temama – suvremeno roditeljstvo, razlika tradicionalnog i suvremenog odgoja, postavljanje granica, utjecaj društvenih mreža i interneta na djecu i mlade, međuvršnjačko nasilje, razvod roditelja, izazovi adolescencije u 21. stoljeću.

Također će se održati i predstavljanje 2. proširenog izdanja knjige „Znanost i umjetnost odgoja“ prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander i suradnika. Knjiga sadrži stručne tekstove 36 autora – psihologa, psihijatara, socijalnih pedagoga, socijalnih radnika, neuropedijatrice, logopeda… Riječ je o najobimnijem hrvatskom izdanju namijenjenom roditeljima, odgajateljima i stručnjacima koji rade s djecom, u kojem su čitatelju stručne i znanstvene spoznaje prenesene pitko i razumljivo te uz brojne ilustracije, dječje crteže i fotografije. Sadržajno knjiga prati roditeljstvo od odluke na roditeljstvo do adolescencije djeteta. Svi tekstovi donose suvremene znanstvene i stručne spoznaje te konkretne savjete i primjere iz prakse, uz popis korištene literature u kojoj čitatelji mogu dalje istraživati temu. Za ovu je knjigu prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander kao urednica i autorica dobila Državnu nagradu za znanost 2019. godine za popularizaciju i promidžbu znanosti u području društvenih znanosti.

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander klinička je psihologinja, integrativni psihoterapeut za djecu, adolescente i odrasle te stalna sudska vještakinja za zlostavljanu i traumatiziranu djecu. Kroz cijelu se svoju bogatu karijeru bavi zaštitom djece, njihovog mentalnog zdravlja i njihovih prava. Osnivačica je savjetodavne linije za zlostavljanu i zanemarenu djecu „Hrabri telefon“ 1997. godine te inicijatorica osnivanja Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba 2002. godine. Tijekom njenog mandata ravnateljice Poliklinika je od strane Vijeće Europe bila prepoznata kao model dobre prakse u zaštiti seksualno zlostavljane djece. Upravo je ona predstavila Kampanju Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom u Europi „One in Five“ u Ujedinjenim narodima u New Yorku 2010. godine. Pod njenim vodstvom Poliklinika je 2008. godine dobila Nagradu multidisciplinarnog tima od strane Međunarodnog udruženja za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece (ISPCAN) između više od 180 zemalja svijeta. Dobitnica je brojnih priznanja za svoj rad (Nagrada za životno djelo u području zaštite prava djeteta 2018., Državna nagrada za znanost 2019. godine). Svojim angažmanom u periodu pandemije i potresa 2020. i 2021. godine istaknula se i osobitim doprinosom zaštiti mentalnog zdravlja djece i obitelji grada Zagreba. Autorica je i urednica brojnih znanstvenih i stručnih knjiga, poglavlja u knjigama i sveučilišnim udžbenicima, znanstvenih i stručnih radova, priručnika i brošura. Redovno održava edukacije i pozvana predavanja u zemljama regije, kao i u drugim europskim zemljama. Kao ekspert u području zaštite djece angažirana je u europskim projektima, a više od desetljeća je konzultantica UNICEF-a Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Slovenija te surađuje i sa UNICEF-om BiH. Kao ekspert surađuje i sa OSCE-om i IOM-om.

Nakon odlaska s mjesta ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba 2022. nastavlja raditi tretmane, edukacije, savjetovanja i supervizije kroz svoju privatnu praksu. Kao redovita profesorica predaje studentima na Hrvatskim studijima, na Pravnom fakultetu i Visokoj školi Edward Bernays u Zagrebu, te na Pravnom fakultetu i Studiju socijalnog rada u Osijeku. Kao licencirani integrativni psihoterapeut za djecu, adolescente i odrasle educira buduće psihoterapeute iz tog psihoterapijskog pravca u Zagrebu i Sarajevu.

Na susretu će biti moguća kupnja knjiga po promotivnoj cijeni koje će autorica nakon predavanja potpisivati. 

Predavanje Gordane Buljan Flander „Zašto je danas teško biti roditelj?“
Skip to content