Predstavljanje knjige „Odgojitelj o odgoju“ Ivane Pedisić

U okviru djelovanja Centra za poticanje rane pismenosti, u organizaciji Odjela za djecu i mladež, pozivamo vas na predstavljanje knjige „Odgojitelj o odgoju“ autorice Ivane Pedisić i radionicu s prezentacijom za roditelje i stručnjake koji rade s djecom. Susret će se održati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac (Ljudevita Šestića 1) 20. prosinca 2023. godine u 18 sati.

Roditelji imaju urođeni instinkt za roditeljstvo, samo ih treba malo motivirati i podsjetiti na svakodnevne stvari koje čine njihovo dijete kvalitetnijom osobom. Neophodno je prihvatiti djetetovu osobnost, ali i sebe kao roditelja. U knjizi su predstavljeni ohrabrujući, konkretni i vjerodostojni savjeti, a autorica ih je napisala s aspekta odgojiteljskog iskustva. Kroz 80 tema u 11 poglavlja autorica opisuje brojne situacije u kojima se roditelji djece rane i predškolske dobi mogu naći i koje predstavljaju izazov u nastojanju da ispravno odgoje svoju djecu i pomognu im da budu sretni i uspješni ljudi. Pri tome piše na vrlo zanimljiv način, pristupačan i razumljiv svakom roditelju te bogat primjerima iz iskustva osobnog roditeljstva i višegodišnjeg iskustva odgojitelja.

Poglavlja su naslovljena citatima roditelja, a odnose se na kratke i sažete podnaslove tema vezanih uz odgoj djece. Čitatelj ima uvid u sebe kao osobu koja utječe na djetetov odgoj kroz pitke svakodnevne smjernice koje čine život s djecom lakšim. Poruke upućene roditeljima pisane su s autoritetom, ali na dobronamjeran način. Svakom roditelju i onima koji rade s djecom i doprinose njihovim životima na direktan ili indirektan način autorica savjetuje da se vode demokratskim ili autoritativnim stilom odgoja. Važno je pružiti djetetu bezuvjetnu ljubav, ali i postaviti jasne granice. Autoričin stav je da svaka odrasla osoba može kvalitetno podići dijete i utjecati na njega, samo joj je potreban vjetar u leđa u obliku male motivacije. Potiče roditelje da, razmišljajući dugoročno, budu hrabriji i ustrajniji u postupcima prema djeci. lako nema čarobnih štapića i instant rješenja, autorica pruža roditeljima nadu i uvjerenje kako će sav trud i rad usmjeren prema djetetu dugoročno dovesti do pozitivnih rezultata u odgoju. Pri tome, autorica svojim humorom i osvrtima pomaže roditeljima da izdrže izazovne i krizne situacije.

Ivana Pedisić, rođena u Zagrebu, odgojiteljica je i majka dvoje djece. Područje njenog interesa uvijek je bio predškolski odgoj, stoga upisuje Učiteljsku fakultet te stječe zvanje odgojitelj predškolske djece. Tijekom rada uspješno završava edukaciju za Montessori odgojitelja, treću godinu razlikovnog studija na Učiteljskom fakultetu, edukaciju za voditelja plesnih tehnika te edukaciju za voditelja glazbenog programa. Već sedamnaest godina radi u dječjem vrtiću, uživa u radu s djecom i u radu kojem je cilj njihova dobrobit.

Predstavljanje knjige „Odgojitelj o odgoju“ Ivane Pedisić
Skip to content