PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PJESAMA “KARLOVAČKE KIŠE” AUTORA ALMIRA PEHLIĆA, KLUB LJUBITELJA POEZIJE “STIHOM U SRCE”

U Knjižnici za mlade (Ivana Banjavčića 8, Karlovac) 26. siječnja 2022. godine, s početkom u 17:00 sati, u okviru Kluba ljubitelja poezije “Stihom u srce” održat će se predstavljanje zbirke pjesama “Karlovačke kiše” (drugo, prošireno i ilustrirano izdanje) autora Almira Pehlića. U okviru susreta članovi Kluba održat će i svoje redovno druženje na temu “Stihovima čestitamo novu godinu”. Recitirat će svoju poeziju, koja će ovaj put biti motivirajuća i na taj način zaželjeti svima još jednom sretnu 2022. godinu za koju se nadamo da će nam donijeti više zdravlja, mira i radosti.

Almir Pehlić, pjesnik i teolog, rođen je u Karlovcu gdje živi i književno djeluje. Predaje sustavnu teologiju na Protestantskom teološkom učilištu u Osijeku i služi kao svećenik pri Protestantskoj reformiranoj kršćanskoj crkvi.
Pjesme je objavljivao u časopisima i zbornicima. Član je Književnog kruga Karlovac od 2020. godine, kada je objavio prvo izdanje knjige “Karlovačke kiše”.

Kako kaže Damir Valent, predsjednik Književnog kruga Karlovac, Almir priča kroz stihove koji se lako čitaju i prate, ali i brzo pamte. Zaključuje kako je glavni junak ovih pjesama Karlovac, a motiv za pisanje ljubav prema rodnome gradu. Ocrtava se to u temama iz djetinjstva na Gazi, odrastanja uz rijeke, punk buntovnosti i u konačnici zaljubljivanju, osim u parkove, ulice i rijeke grada, i u konkretne osobe. Glavnog junaka zbirke, Grad, ne opisuje i ne pjeva o njemu kao o samo usputnoj kulisi, već ga Almir doživljava duboko i iskreno, kako u njegovoj ljepoti, tako i kad pati, kad je ranjen i stenje pred naletom osvajača. Iz svake pjesme, osim ljubavi, izvire i velika vjera, kako u ljude, tako i u sve u što se može vjerovati.
Mojca Rapo Waite, promišlja kako već sam autorov naslov zbirke pjesama očito i direktno otkriva dominantne teme, a to su grad Karlovac i kiša te duboka promišljanja i intenzivna osjećanja prema gradu. Slijede u pjesme pretočeni snažni osjećaji, u tematskom rasponu od ljubavi i jeseni do rastanka, zatim teološko traganje i istinska vjera koja na unikatan način iskazuje dubinu i metafizičnost njegova promišljanja te u biti odražava mentalni habitus Almira Pehlića. Nada se da će autor, premda odstupa od prevladavajućih pjesničkih tendencija i razlikuje se od većine svojih suvremenika, i dalje nastaviti razvijati svoj pjesnički izričaj i stvaranje na sebi svojstven i specifičan način.

Karlovačke kiše
Diraju naša srca
I naše uspomene

A tada,
Tada izlazimo van
Na rijeke nalik ulice

I hodamo i šutimo
Osjećamo

Drevne karlovačke kiše

Obavezne su prijave putem e-pošte: info(at)gkka.hr.

PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PJESAMA “KARLOVAČKE KIŠE” AUTORA ALMIRA PEHLIĆA, KLUB LJUBITELJA POEZIJE “STIHOM U SRCE”
Skip to content