Preporuke za listopad

Bajke i priče o hrabrim i sjajnim junakinjama sa svih strana svijeta (prepričali Lan Cook i drugi; ilustrirale Josy Bloggs, Maxine Lee-Mackie i Maria Surducan)

Upoznajte odvažnu junakinju koja se bori sa sedmoglavim zmajem, neustrašivu kraljicu ratnicu, djevojku u potrazi za nestalim ocem samurajem, najmlađu kći koja spašava svoje začarane sestre…  U ovoj prelijepo ilustriranoj zbirci pronaći ćete bajke i priče sa svih strana svijeta koje svojom duhovitošću i altruizmom nadahnjuju i osnažuju nove generacije čitatelja. Knjiga slavi pripovjedno bogatstvo sa svih strana svijeta. Glavne su junakinje djevojčice i mlade žene – one se bore sa zmajevima, spašavaju kraljevstva i nadmudruju protivnike, a u isto su vrijeme suosjećajne, mudre i altruistične. Junakinje su u svakom smislu te riječi, odlučne, hrabre i sjajne.

Posljednji klinci na Zemlji, knjiga 1 (napisao Max Brallier, ilustrirao Douglas Holgate)

Otkako je Apokalipsa čudovišta pogodila grad trinaestogodišnjak Jack Sullivan živi u svojoj kućici na drvetu, koju je osigurao jarkom i do zuba naoružao katapultima, a da ne spominjemo videoigre i beskrajnu zalihu Orea i gaziranih sokova skupljenih iz napuštenih trgovina. No, sam Jack nije dorastao hordama zombija, krilatim nesretnicima i lozo-stvarčicama, a osobito ne jezivo inteligentnom čudovištu poznatom samo kao Blarg. Zato Jack sastavlja tim u kojem su: njegov štreberasti najbolji prijatelj Quint, rehabilitirani nasilnik iz osnovne škole Dirk, Jackov vjerni ljubimac, čudovište Rover, i najopasnija djevojka koju poznaje, June. Uz njihovu pomoć, Jack će pokušati ostvariti ultimativni pothvat apokaliptičnog uspjeha i više neće biti prosječan! Može li on to?

Razumiješ li, Betsy? (napisala Dorothy Canfield Fisher)

Svih svojih devet godina nježna Elizabeth Ann živjela je s tetom Frances koja je često potiho i sa zgražanjem spominjala „one grozne rođake Putney“. Kad se teta razboljela i više se nije mogla brinuti za nju, Elizabeth je morala napustiti svoj lagodan život i otići živjeti u divljinu Vermonta s onim daljnjim rođacima.

Isprva je bila šokirana životom na selu gdje je životinjama bilo dopušteno ulaziti u kuću, a djeca su morala obavljati razne poslove! S vremenom je naučila kako biti neovisna, što je to odgovornost, pronašla je prijatelje i počela uživati sa svojom novom obitelji.

Nakon godinu dana teta Frances došla je po svoju nećakinju koja je sada imala drugačije poimanje života, bila je zdravija i ponosnija te je imala novo ime – Betsy.

Knjiga koja se nije dala čitati (napisao David Sundin, ilustrirala Alexis Holmqvist]

Ovo je priča o Knjizi koja se nije dala čitati. Knjiga je to koja čini sve u svojoj moći da je drugi ostave na miru . Riječi se u njoj mijenjaju, knjiga se zatvara i iz vedra neba pojavi se – krokodil! Sigurno ćete ćete uživati u ovoj neobičnoj, živahnoj, neposlušnoj i silno čarobnoj slikovnicu.

Trening odvažnog življenja (napisala Iva Štefančić)

Razred ne postoji bez učenika i učitelja – a to je, pak, sustav u dinamičkoj ravnoteži u kojem se uloge neprestano izmjenjuju i svi su u istom trenutku i učitelji i učenici jedni drugima. Kako i na učitelje i na učenike utječe i njihova okolina, životna iskustva izvan učionice, dijelom tog razreda postaju i njihove obitelji i prijatelji. Dakle, svi smo mi međusobno povezani. Ova knjiga uči nas kako u odnose unijeti više autentičnosti, zašto je važno, uz uloge učenika i učitelja koje predstavljamo, ne zaboraviti vlastitu cjelovitost i kroz svoje životne priče pokazati da je za ljudskost kakvoj težimo dovoljna da mi budemo baš ono što jesmo, da kroz ranjivost pokažemo kako izgleda autentična snaga – ona koja se usudi pitati, istraživati, postavljati granice, plakati i smijati se.

Preporuke za listopad
Skip to content