Preporuke za siječanj

Marin i Sarin čarobni vrt (napisala Branka Primorac, ilustrirala Dubravka Kolanović)

Osmogodišnja Mara jedinica je, a društvo su joj neobični ljubimci Darwin, Einstein i Coco Chanel. Mlađa Sara ima Keku i Bjelka, živog i krpenog zeca, i tri sestre, ali je usamljena kao da ih nema. Mara stanuje u Ulici ljubičastih patlidžana 21, a Sara u istoj ulici na broju 25, dvije kuće dalje. Znaju se izdaleka, ali bi željele biti najbolje družice za velike akcije. Kad se sretnu, otkrivaju mnogo zajedničkoga. Mara vidi dobro, ali bez slušnog aparatića ne čuje dobro. Sara čuje dobro, ali bez naočala ne vidi dobro. Avanturistice po prirodi, idealan su par da zajedno rješavaju sve zagonetke svijeta, a za početak dvije najveće – tko su vatrogasci što se noću šuljaju oko tri kuće u nizu u četvrti Tri bunara i kakvo se blago krije u škrinji koju je Sari ostavila baka, vrtlarica Teodora.

I na kraju, što bi bilo na kraju nego veliko iznenađenje.

Mala knjiga važnih riječi (napisala Joanne Ruelos Diaz, ilustrirala Annelies Draws

Dno obrasca

Riječi su važne. Djeca su važna!

Ova zbirka od sto pomno odabranih riječi koje opisuju osjećaje, koncepte, sličnosti i različitosti pomoći će djeci da bolje razumiju svijet u kojem odrastaju, ali i odraslima koji nisu uvijek sigurni kako im objasniti njihovo značenje.

Čitajući ovu knjigu rasti će vaš vokabular, ali i vaše srce i um.

Djevojčica s tajnom (napisala Slavica Sarkotić, ilustrirala Nina Ivanović)

Dvanaestogodišnja djevojčica Tajana s mamom i bratom, nakon velikog potresa, već tri godine živi u maloj, limenoj kućici zvanoj kontejner. Iako su izvanjske okolnosti tužne, turobne i potresne, Tajana razmišlja ne samo o životu prije potresa i o svom rodnom mjestu nego mnogo šire. Nadahnuta djelovanjem Grete Thunberg djevojčica nije zabrinuta samo za sebe i svoju obitelj nego za cijeli svijet, a svoje probleme i teškoće svih ljudi koji prolaze slične okolnosti, od iseljenja, beskućništva, izdanih očekivanja, besparice i međuljudskih odnosa, nadvladava empatičnim i zrelim postupcima. Posebno je to snažno u odnosu prema mlađem bratu. Apsolutna lekcija kako uz životne nedaće i način na koji ih prihvaćamo i svladavamo rastemo u ljude.

Svakodnevno uz Montessori metodu : praktičan vodič kroz aktivnosti za djecu od 4 do 8 godina (napisala Julia Palmarola)

Jedna od najpoznatijih odgojnih metoda, ona Marije Montessori, u ovoj je knjizi pronašla svoju praktičnu primjenu. Metoda Marije Montessori i više od stotinu godina nakon svog nastanka plijeni pažnju roditelja i stručnjaka, a potvrdila su je i suvremena znanstvena istraživanja.

U knjizi se može pronaći više od 70 vrlo jednostavnih, praktičnih aktivnosti, objašnjenih korak po korak, koje vam omogućavaju da Montessori metodu primijenite u svome domu bez mnogo napora. Sve potrebne materijale već imate u svom domu, a ne trebate potrošiti ni sate na učenje teorijskih koncepata: jedino što vam je potrebno jest volja za zajednički rast i učenje, nešto strpljenja i prije svega… mnogo ljubavi!

Preporuke za siječanj
Skip to content