Preporuke za studeni

 

Na granici (ne)mogućega (napisala Saša Veronek Germandik, ilustrirala Petra Brnardić)

Psić, kojega baka donosi unucima u grad, bit će veliko iznenađenje kako za likove u romanu tako i za čitatelje. Simpatična, siva, mekana loptica raspolaže neočekivanim sposobnostima, što će izazvati puno iznenađenja, zabuna, smijeha te dvojbi o mogućemu i nemogućemu. A kad se čini da je događajima na granici nemogućega došao kraj, zakotrljat će se uzbudljiva krimi-priča sasvim u granicama mogućega.

Neandrtalac u trapericama (napisala Nena Lončar, ilustrirao Marijan Lončar)

Pustolovni je ovo roman s ekološkim elementima, namijenjen djeci od 9 do 12 godina, u kojem se poznate povijesne činjenice o praljudima na našem tlu vješto isprepliću s uzbudljivom i maštovitom pričom. Roman je pisan u prvom licu iz vizure plahog i samozatajnog jedanaestogodišnjeg dječaka Eugena koji, po vlastitom mišljenju, ni u čemu nije naročito dobar, osim u maštanju. Mašta je njegova supermoć. Radnja romana započinje kad peteročlana zagrebačka obitelj odluči praznični dan provesti u prirodi, no Eugen, jedini od troje djece, takvom vrstom avanture nimalo nije oduševljen. On bi najradije odglumio da ga boli trbuh i ostao kod kuće igrati svoju omiljenu igricu. Naime, njegova najveća noćna mora su bube i kukci, a priroda je puna tih jezivih stvorenja. Izlet u Krapinu, na koji Eugen ipak nevoljko odlazi, pokrene niz neobičnih događaja uslijed kojih se naš mali junak hrabro nosi sa vlastitom fobijom.

Razvod roditelja u očima djeteta : Priručnik za podršku djeci rastavljenih roditelja (napisali Gordana Buljan Flander, Predrag Zarevski, Mia Roje Đapić)

Ova knjiga pisana je prije svega za djecu i mlade čiji su roditelji razvedeni ili je proces njihovog razvoda u tijeku. Koliko ih točno ima ne znamo sa sigurnošću, ali znamo da ih ima sve više. U prijašnjim je generacijama biti dijete rastavljenih roditelja bilo nešto rijetko, drugačije, a danas zasigurno svatko od nas poznaje barem nekoliko djece čiji roditelji više nisu zajedno. Posljednjih se godina razvodi približno svaki treći brak, a rastaju se i mnogi parovi koji imaju djecu izvan institucije braka. Znanstvena istraživanja i svakodnevna klinička praksa pokazuju da je djeci i mladima u toj situaciji često potrebna podrška u razumijevanju promjena koje se događaju, tuđih i vlastitih emocija, kao i u nalaženju načina kako si pomoći.

Da, ali to nije sve (napisala Sonja Zubović)

 Kako odrastati na dvjema adresama? Kako odrastati u obitelji koja ima drukčiji oblik od očekivanoga, a naziva se udomiteljskom?

Na ta će nam pitanja u romanu odgovoriti Mihaela, koja odrasta u rascjepu između majčine i očeve obitelji i treba prihvatiti nove partnere svojih roditelja i njihovu djecu, te Zvonka i Mario, koji žive u udomiteljskoj obitelji okruženi ljubavlju i toplinom od najranije dobi. Osim što roman tematizira obiteljsku ljubav, odnose u obitelji i pitanja pripadanja, nepripadanja i napuštanja, to je i roman o vrckavim tinejdžerskim simpatijama, o prijateljstvu, druženju, ljubomori zaljubljenih, privrženosti i povjerenju u život i ljubav.

Dan kad sam ubrala cvijet (napisala Jasminka Tihi-Stepanić)

Klelija je sasvim obična djevojka, koja uživa čitati, šetati se gradom, upoznavati nove stvari, družiti se i veseli se svemu novome. No, ona živi u jednom neobičnom svijetu, svijetu u kojemu je sve određeno i propisano i koji je odlučio jednom zauvijek obračunati se s bolestima, neizvjesnostima, prljavštinom, nesigurnošću, nesrećom, neimaštinom i nezadovoljstvom. Isprva sve to zvuči odlično pa i poželjno. No to je samo lice iza kojega se krije jedno puno mračnije naličje.

Preporuke za studeni
Skip to content