Održana promocija nove knjige Gorana Majetića

Promocija knjige Gorana Majetića iz biblioteke Karlovačka spomenička baština, pod naslovom „Od Flore i Rade do Leptira i Žabe – Spomenička baština (oko) karlovačkog Šetališta održana je u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“. Moderator književnog susreta bio je  Tomislav Beronić.

Druga knjiga iz biblioteke Karlovačka spomenička baština, nakladnika Majestic Tina je više gradska, jer se odnosi na spomenike, kroz povijest i današnje, koji se nalaze na našoj Promenadi, ali opet u nešto širem smislu, u toj jednoj parkovnoj cjelini. Pa je tu tako sve što se nalazilo ili nalazi na ovim lokacijama, od nekadašnjih spomenika poput kipa Flore, preko starih vrijednih spomenika koji su još uvijek tu poput Lopašićevog pa sve do novih spomenika kao što je Butalin “Leptir” ili kontroverzna Gračanova “Žaba”, napomenuo je autor knjige Goran Majetić.

Ima zanimljivih stvari, recimo otkrio sam da su i neka od šetališta u centru grada starija nego što se mislilo, najčešće se baratalo da su uređena negdje 1860-ih, no postoje povijesni zapisi iz 1840-ih koji se na njih referiraju kao već postojeće. Tragao sam i za kipom sv. Barbare, koji je bio na zgradi tadašnje Prve hrvatske štedionice, danas je to Privredna banka Zagreb, a kao spomen na crkvicu sv. Barbare koja je još ranije bila na tom mjestu. Taj kip nestao je 1947. godine i ne zna se što je s njim, od cijele te crkvice ostala je spašena samo oltarna slika, ističe Majetić. Nema sumnje da će na promociji nove knjige „isplivati“ brojne zanimljivosti koje je otkrio Majetić u svom istraživanju bogate kulturne baštine našeg grada, tako da raduje činjenica da su u pripremi i nove knjige.  

Održana promocija nove knjige Gorana Majetića
Skip to content