Radionica „Đerdan između tradicionalnog i suvremenog“

Pozivamo sve odrasle kreativce da nam se u Noći knjige pridruže na literarno-likovnoj radionici „Đerdan između tradicionalnog i suvremenog“ koja se održava u okviru ciklusa „Radionice za odrasle koji još (uvijek) nisu odrasli“. Radionica će se održati 21. 4. 2023. s početkom u 18 sati, na Odjelu za djecu i mladež, a vode ju Nataša i Gabi. Ovogodišnja tema manifestacije Noći knjige je „umjetna inteligencija“. Kako ćemo sljubiti nešto ekstra tradicionalno, kao što je đerdan, i nešto ultra suvremeno, kao što je umjetna inteligencija? Na Vama je da saznate!

Ove se godine obilježava 150. godišnjica rođenja i 80. godišnjica smrti hrvatskog književnika Dinka Šimunovića te ćemo virtualno poslušati ulomke iz vremešne pripovijesti Đerdan koja, između ostaloga, govori o narodnom običaju izrađivanja đerdana od dukata. Virtualnoj pripovjedačici realni je glas „posudila“ Nataša. Nakon što se prisjetimo iz kratkog izlaganja tko je bio Dinko Šimunović i zašto ga ne smije pokriti prašina zaborava, uživo ćemo saznati kako je završila ova povijesna ljubavna priča. Također ćemo popričati o tradicionalnim običajima i razlozima izrade đerdana.

A onda… Napravit ćemo totalno ne tradicionalne đerdane! Dukate s omiljenim motivima svih knjigoljubaca računalno je dizajnirala Gabi i „isprintala“ uz pomoć knjižničnog 3D printera Prusa i zlatnog filamenta. Izradu jednog seta vidjet ćete i na samoj radionici. Na vama je da pronađete u sebi onaj iskonski poriv za tradicijom i na totalno suvremen način ukomponirate svoj kreativni izričaj i osobni stil u izradu niske te na taj način povežete tradicionalno i suvremeno. Na radionici će vas čekati već spomenuti dukati, zatim konopi, niti, trake, perlice svih fela, dodatne drangulije i đinđe, kopče, stoperi, škare, kliješta, fajercagi,…

 

Prijave su obavezne: gvine@gkka.hr.

Radionica „Đerdan između tradicionalnog i suvremenog“
Skip to content