Svjetski dan knjige i Dan hrvatske knjige

Sa velikim zadovoljstvom na web stranici dijelimo priču kojom su danas mališani iz Dječjeg vrtića Potočić obilježili Svjetski dan knjige uz malu pomoć naših knjižničara iz Bibliobusne službe.

Obilježili smo Svjetski dan knjige i Dan hrvatske knjige

Svjetski dan knjige i autorskih prava godišnji je događaj koji organizira Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u cilju promoviranja knjiga, čitanja, izdavaštva i autorskih prava. Prvi Svjetski dan knjige obilježen je 23. travnja 1995. Dan uoči Svjetskog dana knjige je Dan hrvatske knjige. Tom nas je prigodom danas svojim dolaskom počastila s pričom posada bibliobusa karlovačke knjižnice.

Knjižničarka Nataša pročitala nam je, uz pomoć lutkica i uz preslatku dramatizaciju, priču Emerik o jednoj vrlo nezadovoljnoj i gladnoj gusjenici koja se pretvorila u leptira te tako postala sretna i ispunjena nadom i novim doživljajima. Dječica su pažljivo slušala priču i u interakciji točno odgovorila na sva postavljena pitanja.

Nakon priče je djecu oduševio knjižničar i vozač bibliobusa Nikola s pričom o fondu knjiga koje svakodnevno vozi do mjesta koja nemaju svoju knjižnicu, otkrio nam je da se radi o preko 6000 knjiga i slikovnica, te koliko stotina najmanjih korisnika redovito posuđuje slikovnice na brojnim stajalištima. Sretni smo što je i naš vrtić na tom vrijednom popisu svaki drugi utorak. Striček Nikola nas je oduševio i brojem džepova u kojima ima svakojakih čudesa koja ponekad zatrebaju svakom super knjižničaru i vozaču.

Zaključili smo kako je današnji dan vrlo važan podsjetnik koliko je važno čitati i slušati priče kako bismo bili uspješni u školi, a kasnije i u životu, te kako bismo znali lijepo pričati i glumiti kao teta Nataša i znati baš o svemu ponešto kao striček Nikola. Nakon ugodnog druženja dječica su veselo odjurila u bibliobus posuditi novi naramak čudesa punih predivnih priča, novih riječi i zanimljivih činjenica.

Svjetski dan knjige i Dan hrvatske knjige
Skip to content