Veseli ruksak za cijelu obitelj

Prije deset godina Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac pokrenula je tada novu uslugu Odjela za djecu i mladež kroz projekt „Veseli ruksak za cijelu obitelj“. Projekt je predstavljen 2. travnja 2013. godine na Međunarodni dan dječje knjige, a osmišljen tako da motivira roditelje, skrbnike i druge odrasle osobe na čitanje knjiga djeci te poticanje i razvoj njihove rane pismenost. Mnoga su istraživanja pokazala da čitanje priča djeci od najranije dobi doprinosi njihovom razvoju te da takva djeca bolje komuniciraju s drugom djecom i odraslima, prirodno se uklapaju u svoju sredinu i na taj način lakše razvijaju svoje predčitalačke vještine i navike.

Odjel za djecu i mladež karlovačke knjižnice ove je godine u okviru aktivnosti Centra za poticanje rane pismenosti, povodom 10. godišnjice usluge „Veseli ruksak za cijelu obitelj“, 10. godišnjice vrlo uspješne nacionalne Kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja „Čitaj mi!“ te Međunarodnog dana pismenosti 8. rujna, malo osuvremenila ovu uslugu te je pribavila četiri sasvim nova ruksaka na kotačićima s različitim sadržajima za posudbu. U ruksaku se nalazi slikovnica za djecu, CD s audio pričom, set ginjol lutaka za malo kućno kazalište koje prate priču te stručna knjiga za odrasle koja prati razvoj, odgoj ili zdravlje njihovog djeteta. Veseli ruksak može se posuditi na 21 dan.

 

Pozivamo mame, tate, bake i djedove te sve druge odrasle koji aktivno sudjeluju u odgoju i obrazovanju djece da se povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna, prisjete ove stare usluge u novom ruhu te zajedno s djecom posude neki od veselih ruksaka i uživaju u kvalitetno provedenom zajedničkom vremenu uz knjigu.

 

Ove cijele godine obilježava se 10. godišnjica nacionalne Kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja „Čitaj mi!“, koja je započela s akcijama upravo 2. travnja 2013. godine. Povodom Europske godine čitanja naglas pokrenule su ju 2013. godine Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež HKD-a, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF Hrvatska, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. Tada su hrvatski pedijatri, knjižničari i drugi stručnjaci, u suradnji s medijima i nakladnicima, odlučili zajedničkim snagama pokrenuti prvu nacionalnu kampanju za poticanje čitanja u obitelji. Plakati i letci koji ističu važnost čitanja naglas djeci od rođenja (kako i kada čitati djeci, što je slikovnica i kako izgledaju slikovnice za pojedinu dob…) postavljeni su u pedijatrijskim ordinacijama, rodilištima, domovima zdravlja i knjižnicama diljem Hrvatske, a mnogo narodnih knjižnica, udruga i raznih ustanova uključile su se u organizaciju brojnih aktivnosti povezanih s kampanjom.

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna, a proglasio ga je UNESCO 26. listopada 1966. na 14. zasjedanju Generalne konferencije UNESCO-a. Obilježen je prvi put 1967. godine, a cilj mu je ukazati na važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva.

__________

Veseli ruksak za cijelu obitelj
Skip to content