Prijave za 17. Međunarodni stručni skup „Knjižnica središte znanja i zabave” na temu „Od analogne prema digitalnoj inkluziji osoba treće životne dobi”

 

17. Međunarodni stručni skup „Knjižnica središte znanja i zabave” na temu „Od analogne prema digitalnoj inkluziji osoba treće životne dobi” održat će se u virtualnom okruženju 10.11. od 8.30 sati. Kako pristupiti osobama treće životne dobi? Što trebaju i što očekuju od knjižnica? Ispunjava li ponuda knjižničnih usluga i programa njihove potrebe i očekivanja? Žele li ući u digitalni svijet? Kako im ga približiti? Žele li ga uopće? S ciljem ispunjavanja svoje uloge u lokalnom okruženju, narodne knjižnice neumorno uvode nove usluge i programe. Prate društvene trendove i tehnološki razvoj, te se pokušavaju osloboditi stereotipa o tradicionalnoj ulozi knjižnica. Prihvaćanje inovacija, koje su obično odraz kvalitetnog rada knjižničara, ocjenjuje se uglavnom na temelju povratnih reakcija korisnika. U svom poslu knjižničari slijede stručne smjernice koje pomažu u oblikovanju programa i usluga dostupnih svim korisnicima, no s druge strane uvode specifične usluge i programe namijenjene određenim skupinama korisnika.
Sljedeće godine navršava se 10 godina otkako je Međunarodna federacija knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) u svom izvješću istaknula starenje stanovništva kao važan društveni, odnosno demografski trend zapadnog svijeta (IFLA Trend Report, 2013.) i pola desetljeća od našeg stručnog skupa pod nazivom Treća životna dob – prilika za nova znanja ipovezivanje. Osobe starije od 65 godina čine petinu svih stanovnika Slovenije i Hrvatske, dok je udio starijih osoba koji su članovi knjižnica u obje zemlje jednostruko manji od postotka starijih osoba u ukupnom stanovništvu. Uz predviđanja još duljeg životnog vijeka i Zelenu
knjigu Europske komisije o starenju: poticanje međugeneracijske solidarnosti i odgovornosti (2021.), imperativ je da se posvetimo pitanju kvalitete starenja i ulozi knjižnica.
Pozvani hrvatski, slovenski i nizozemski predavači te stručnjaci iz područja humanističkih i društvenih znanosti kroz stručna predavanja ponudit će odgovore na pitanja vezana uz temu stručnog skupa koja se bavi stjecanjem digitalnih znanja osoba starije životne dobi i ulozi knjižnica u toj vrsti opismenjavanja. Svoje će radove predstaviti devet predavača iz Hrvatske, Slovenije i Nizozemske. Stručni skup će se održati uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Slovenije.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti online:

Prijavnica:
https://forms.gle/uNZ9FtPQH3LjuhUW7

Prijave za 17. Međunarodni stručni skup „Knjižnica središte znanja i zabave” na temu „Od analogne prema digitalnoj inkluziji osoba treće životne dobi”
Skip to content