Cikloknjižničari u vrtićima i školama

Društvo knjižničara Karlovačke županije osnovalo je 2019. godine grupu Cikloknjižničara. Grupu većinom čine zaposlenici Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić” Karlovac koji veliki dio godine za dolazak na posao koriste bicikl, čime promoviraju održiv oblik prijevoza koji čuva okoliš. Gradska knjižnica Karlovac u svome radu i inače sustavno promiče „zelene” teme i svoju zelenu priču provodi u suradnji s ustanovama, udrugama i pojedincima koji se bave različitim područjima ekologije ili svojim djelovanjem u zajednici pridonose zaštiti okoliša i jačanju svijesti o održivom društvu.

U Europskom tjednu mobilnosti 2021. godine Cikloknjižničari su obišli nekoliko karlovačkih vrtića kako bi promovirali biciklizam kao način prijevoza koji čuva okoliš i pozitivno djeluje na naše psihičko i fizičko zdravlje. Uz promociju biciklizma, knjižničari su promovirali i Godinu čitanja, upoznali djecu s uslugama i programima koji se trenutno odvijaju u karlovačkoj knjižnici, pročitali im priču, podijelili straničnike i pozvali svu djecu da ih posjete u knjižnici. Na ovaj način Cikloknjižničari proširuju komunikaciju s korisnicima, kreiraju pozitivnu sliku javnosti o knjižničarima i promoviraju knjižničarstvo kao profesiju.

Programom „Cikloknjižničari u vrtićima i školama“, za koji je u 2022. godini sredstva osiguralo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Cikloknjižničari su u vrtićima i školama Karlovačke županije promovirali čitanje, usluge i programe koji se odvijaju u knjižnicama te biciklizam kao održiv i zdrav način kretanja.

Čitanje je važan dio dječjeg odrastanja, a ovakvi su zabavni posjeti jedan od načina da im se ono približi. Naši će maleni korisnici s takvih susreta odsad sa sobom moći ponijeti jednu priču o čupavom zeku Zeku koji je izgubio svoju slikovnicu i saznati više o samim Cikloknjižničarima. Priču je napisala Sanja Graša, članica grupe, a ilustrirao Mario Šimić, voditelj Cikloknjižničara.

Cikloknjižničari u vrtićima i školama
Skip to content